НСИ: Над 75% от българите трудно покриват ежедневните си разходи

0
Едва 3.8% не изпитват никакви затруднения
Едва 3.8% не изпитват никакви затруднения

Над 75% от българите твърдят, че изпитват затруднения да свързват "двата края"

Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През първото тримесечие на 2022 г., както и през четвъртото на 2021 г., делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок - над 75%. С известни затруднения са 36.9% от българите, 27.8% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 13.6% - като много трудно, сочат данните на НСИ.

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 17.9% от българите, а едва 3.8% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на нашенците без затруднения през първото тримесечие на 2022 г. намалява с 2.7 процентни пункта спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година. 

НСИ

Доходите на над 70% от българите остават почти без промяна.

През първото тримесечие на 2022 г. за 73.0% от българите доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 18.5% от хората, което е с 11.3 процентни пункта по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2021 г., когато увеличение са имали 29.8% от нашенците. 

Основната причина за увеличението на доходите през първото тримесечие на 2022 г. е увеличението на пенсиите и социалните помощи - за 69.1% от българите. За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2021 г. техният дял е 34.0%. За 13.7% от хората с увеличени доходи през първото тримесечие на 2022 г. и за 24.3% - през четвъртото тримесечие на 2021 г., фактор за увеличението е индексиране/преизчисляване на заплатата.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 8.5% от анкетираните, като основните причини са: загуба на работа/безработица/фалит на собствена фирма, намаляване на работното време, надницата или заплатата; загуба на работоспособност поради болест или инвалидност.

*Данните са от проведената през първото тримесечие на 2022 г. от Националният статистически институт за втори път допълнителна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети с цел осъществяване на тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат от пандемията COVID-19 по проект „Доходи и условия на живот (ILC) - Статистическа инфраструктура по IESS - SILC 2022, модул - Събиране на годишни данни за 2021 и 2022“, съгласно споразумение за субсидия с Европейската комисия 101052273 - 2021-BG-ILCSILC. Анкетирани бяха 5 687 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 052 домакинства. Допълнителната анкета е по инициатива на Евростат и се провежда по единна методология в рамките на европейското изследване Infra-annual data collection on living conditions (IALC). 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    25 % от българите
    си живеят много добре и не им пука , ама хич за 75 % от българите , които са пълни мизерници и дрипльовци..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари