Близо две трети от българите нямат никакви лични спестявания

0
Не могат да изкарат 3 месеца без доходи
Не могат да изкарат 3 месеца без доходи Снимка: iStock / Getty

Не могат да изкарат 3 месеца без доходи

Почти две трети (67.4%) от българите нямат никакви лични спестявания или са толкова малки, че едва ли биха изкарали повече от 3 месеца без доходи.

На въпроса "Ако домакинството ви не получава никакви приходи, колко дълго ще поддържате същия стандарт на живот", с 3-6 месеца отговарят малко над 16%, а 6-12 месеца - други 7%. По-малко от един от всеки десет (9%) разполага с ресурси да остане без доходи повече от година.

Над една трета (35.2%) от домакинствата казват, че много трудно или трудно свързват двата края. За над една четвърт това се отдава с известни затруднения - отново заради нивото на доходите.

Това показват резултати от общоевропейско проучване за последиците от кризата, предизвикана от коронавируса, пише Дневник. То е разпространено днес от Eurofound (Европейската фондация за подобряване на живота и работните условия) и не само дава оценка на ситуацията в кризата, но и помага да се направи сравнение с вълната от песимизъм през април.

През юли - към момента на проучването (22 юни - 27 юли 2020), всеки десети от анкетираните българи е казал, че е изгубил работата си след началото на пандемията. По-зле е в Испания (16%), Кипър, Гърция, Унгария и Латвия, но авторите предупреждават, че данните им за кипърците и латвийците са с ниско качество.

"Опасявате ли се, че ще останете без работа в следващите 3 месеца?" - <strong class='keys'>Българи</strong>я е водеща с 19.8%, отговорили с "много е вероятно" и "по-скоро е възможно".

"Опасявате ли се, че ще останете без работа в следващите 3 месеца?" - България е водеща с 19.8%, отговорили с "много е вероятно" и "по-скоро е възможно".

В същото време отговорите показват, че домакинствата са силно зависими от помощи от бюджета. Без спестявания казват, че са 37.6% от анкетираните, а още 29.8% - че разполагат с някакви средства да изкарат не повече от 3 месеца начина си на живот.

Обещанията на правителството от първите 3 месеца да помага не са довели до нещо реално - само 4.6% от онкатираните българи са казали, че домакинството им е поискало или получило отлагане, намаляване или спиране на плащания по данъци, ипотеки или кредити.

Дял на очакващите финансовата им ситуация да се влоши в следващите 3 месеца. <strong class='keys'>Българи</strong>я се отличава с рязко увеличаване (над 20 процентни пункта) на оптимистите - от 60% през април на 37.8% през юни/юли...

Дял на очакващите финансовата им ситуация да се влоши в следващите 3 месеца. България се отличава с рязко увеличаване (над 20 процентни пункта) на оптимистите - от 60% през април на 37.8% през юни/юли...

... но <strong class='keys'>Българи</strong>я е и с най-малко оптимисти за подобрение в следващите 3 месеца.

... но България е и с най-малко оптимисти за подобрение в следващите 3 месеца.

С "Не" или "Не се прилага за мен" са отговорили 93.4% от българите, запитани "Получихте ли или поискахте ли помощ за заплатата си?". Под 2% посочват, че са получили помощ за безработен.

Допитването включва и въпрос за доверието към различни институции и отговорите от България показват, че тя е сред страните с най-малко доверие към здравеопазването (4%) и правителството (2.9%). Обяснението за правителството е общовалидно за Европа - през изминалите между март и юли месеци по принцип има спад в доверието почти във всички държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари