Ново срутване в историческата крепост "Баба Вида"

1
Проучват дали паметникът на културата има застраховка
Проучват дали паметникът на културата има застраховка Снимка: Фейсбук

Проучват дали паметникът на културата има застраховка

Второ срутване е установено в крепостта "Баба Вида. То е в зоната на югозападния бастион е установено вчера, съобщиха от областната администрация във Видин.

По този повод от ръководството на Регионален исторически музей Видин е изпратено уведомително писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация. На място с проблема се е запознала заместник областният управител Ани Арутюнян.

Ръководителят на региона във Враца, който е към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” Пламен Иванов е издал предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности.

От областната администрация припомнят, че с решение на Министерския съвет управлението на историческия обект е предоставено на местната управа за срок от 10 години с ангажимент да стопанисва имота, и потвърждават готовността си да съдействат и подпомагат общината с цел неговото опазване. Поискана е информация от местната управа за изразходваните до момента средства за поддръжка на средновековната крепост, наличната техническа документация, свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали „Баба Вида“ има направена застраховка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари