Мърлявото отношение към историческото ни наследство дава печални резултати

0

Мърляшкото отношение към културно историческото наследство на Пловдив даде още един печален резултат.

120-годишна къща е на път да рухне. Част от купола на великолепната сграда, построена преди 120 години падна, съобщава Под тепето. Функционирала е като Втори полицейски участък в миналото. Била е в отлично техническо състояние при вписването й като културна ценност

Къщата е обявена за паметник на културата през 1985 година и половината от нея е собственост на общинската фирма Жилфонд, а другата на частен собственик.

Срутването е станало вчера и за щастие пострадали няма. Свидетели са подали сигнал на телефон 112. На място са били отзовани пожарникари, които единствено са оградили опасната сграда и тротоара около нея. Нищо повече не можем да направим, казали огнеборците на хората от квартала, които са силно притеснени от случващото се. 

На въпросната сграда е монтирана една от първите улични табели на Пловдив. Тя е отпреди два века с надпис "Леди Странгфордъ", намира се отдясно на сграда и е напълно ръждясала. Стаменов пое ангажимент да бъде реставрирана и след укрепването на красивата къща отново да се монтира на фасадата, съобщава Марица.

"Знаем за проблема, предприели сме необходимите мерки и процедурите за решаване на въпроса са задействани", коментира райкметът Георги Стаменов.

"Къщата на ъгъла е съсобственост на общината и частно лице.

Администрацията притежава само първия етаж, останалото е на пловдивчанин.

От кметството са му изпратили писмо и предписание за укрепване. Ние имаме готовност да започнем ремонтни дейности, но това не може да стане без съгласието на другия собственик. Освен това сградата е част от исторически архитектурен ансамбъл и ще има съгласувателни процедури с НИНКН", обясни преди две седмици Георги Стаменов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари