Защитният ров около крепостта Баба Вида се напълни с вода

0
Това е един от редките моменти, в който туристите могат да видят крепостта във вида, в който някога е изглеждала
Това е един от редките моменти, в който туристите могат да видят крепостта във вида, в който някога е изглеждала

Защитният ров около крепостта „Баба Вида“ е пълен с вода.

Това каза за Радио „Фокус“ – Видин археологът от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева. Тя посочи, че през тази пролет високото ниво на река Дунав е причина и за високи подпочвени води, които са напълнили защитния ров.

Това е един от редките моменти, в който туристите и гражданите на Видин могат да видят крепостта във вида, в който някога е изглеждала. Това не е прецедент, периодично се случва, когато нивото на реката е високо“, каза Ваня Ставрева. Тя допълни, че децата много се радват на пълния с вода ров и някои от тях влизат да се къпят, което не е безопасно.

Няма проблеми всички, които искат да посетят крепостта да преминат през каменния мост и да влязат в средновековния замък. В първоначалния си вид този мост е бил дървен. Пълният с вода ров е атрактивен, но създава някои проблеми, свързани с влажността на електрическите кабели, с което обаче се справяме“, обясни Ваня Ставрева.

Сухите ровове около крепостната стена на замъка са изградени с отбранителна цел. Строежът на крепостта е започнал през 10 век върху основите на римски кастел. Крепостта се намира на северозападния бряг на големия завой на река Дунав 

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари