Ново проучване поставя под въпрос ролята на хормона на любовта

0
За изследването учените са използвали прерийни полевки, при които рецепторите за хормона окситоцин са потиснати
За изследването учените са използвали прерийни полевки, при които рецепторите за хормона окситоцин са потиснати

За изследването учените са използвали прерийни полевки, при които рецепторите за хормона окситоцин са потиснати

Окситоцинът често е наричан "хормон на любовта", тъй като се смята, че е от съществено значение за поведението на двойката и грижата към потомството, но ново проучване поставя неговата роля под въпрос, предаде АФП, цитирана от БТА.

В изследването на учени от САЩ участват гризачи от вида прерийни полевки.

Експертите установяват, че дори и когато рецепторите за хормона са потиснати, тези малки животни успяват да установят силна връзка помежду си, а майката може да зачене и да се грижи за потомството.

Прерийните полевки са едни от малкото бозайници, които цял живот имат един партньор и това ги прави идеален обект за проучвания по темата.

Предишни изследвания установиха, че когато учените използват лекарства за блокиране на окситоцина при възрастните прерийни полевки, те остават самотни, а женските не могат да произвеждат мляко за малките си.

Психиатърът Девананд Маноли и невробиологът Нирао Шах разработват метод за редактиране на гени, за да премахнат окситоциновите рецептори. Оказва се, че и без тях гризачите не изпитват затруднения да се чифтосват с други представители на вида, а женските нямат проблем да се грижат за малките си.

Този резултат дава основание да се предполага, че окситоцинът не е основен, а още по-малко единствен двигател на връзката между двойките и на майчинската грижа.

"Генетиката показва, че не съществува "единствена точка на пречупване" за поведение, което е толкова важно за оцеляването на видовете", казва пред АФП Девананд Маноли, доцент в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Проучването, публикувано в научното издание "Ниурон", обаче показва, че лишаването на партньора от рецептора за окситоцин все пак не е без последствия. Мъжки полевки с генетична модификация, чифтосани с обикновени женски, не проявяват очакваната агресия при сблъсък с противници от вида.

Женските, чийто гени са редактирани, са в състояние да се възпроизвеждат и да се грижат за потомството, но някои имат по-малко на брой бебета и по-нисък шанс за оцеляване спрямо тези, при които учените не са се намесили. Малките полевки на модифицирани майки са с по-малко тегло.

В експеримента участват само двойки, при които единият гризач е генетично модифициран, а другият е от т.нар. "див тип", казват изследователите. Според тях при двойки, състоящи се само от екземпляри с редактирани гени, резултатите могат да бъдат различни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари