Нови строги правила за прием в първи клас

0
След около три месеца се очакват отново опашки още по тъмно с една цел - детето да бъде записано в мечтаното училище
След около три месеца се очакват отново опашки още по тъмно с една цел - детето да бъде записано в мечтаното училище Видео: Нова Телевизия

Затягат критериите за прием в първи клас. Какви ще са новите правила и ще се стигне ли до още по-ожесточена битка за най-желаните училища - провери екип на Нова телевизия.

Очакваше се на есен да има един от най-големите випуски първокласници. Причината - през 2009 година са се родили близо 81 000 деца. Седем години по-късно обаче в първи клас ще отидат едва 66 000. Така новият випуск ще е по-малък от миналогодишния.

Обяснението е, че най-вероятно голяма част от тези деца са напуснали България. Въпреки това и тази година се очертава сериозна битка за много училища. Всяко учебно заведение само определя критериите. Заради големия наплив обаче някои са решили тази година да стеснят обхвата на местоживеенето. Други пък ще махнат допълнителните точки за брат и сестра в същото училище. На места точки няма да носи и това, че родителят е завършил учебното заведение.

След около три месеца се очакват отново опашки още по тъмно с една цел - детето да бъде записано в мечтаното училище. За Райна празникът наесен ще бъде двоен. Близнаците й ще влязат в клас за първи път. Спрели са се на 51-во училище. Райна се надява, че близнаците ще учат там, защото по-голямата им сестра е възпитаник на същото училище, а и то е близо до дома им.

Местоживеенето се очаква да остане един от най-сериозните критерии, но с още по-сурови правила. Там, където досега не е имало уседналост, ще бъде въведена. Родителите ще трябва да живеят в района на училището от поне шест месеца.

Има и риск част от децата да останат необхванати, ако нито едно училище не е посочило адреса му в района си за прием. Затова директорите настояват това да се координира от общините.

Битката в 51-во училище в София ще е за 90 места, а желанията за него миналата година са били 340. Последните две години 119-то е рекордьор по прием на първокласници. Тази година и там обаче местата са по-малко.

Липсата на място заради задължителното целодневно обучение сериозно ограничава възможностите на училищата и там се орязват сериозно критериите. Всяко училище само решава кога да започне приема за първи клас. Масово обаче това става в началото на април.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари