Нови банкноти и монети в Румъния

0
Новите банкноти са с нов герб и с датата „1 януари 2018 г.“, изписана на едната страна
Новите банкноти са с нов герб и с датата „1 януари 2018 г.“, изписана на едната страна

Румънската национална банка пусна в обращение от 1 януари 2018 г. нови банкноти и монети, съобщава вестник „Гъндул“, предаде БТА.

Новият вид на румънските банкноти и монети се въвежда заради закон от юли 2016 г., с който бе променен гербът на Румъния. Промяната се състои във връщането на короната на златния орел, изобразен на герба. Съгласно нормативния акт държавните власти са задължени да въведат постепенно новия вид на герба навсякъде, където той се използва, до 31 декември 2018-а – годината, в която се чества Стогодишнината от Великото обединение на Трансилвания и Румъния и създаването на единна румънска държава.

Новите банкноти са с новия герб и с датата „1 януари 2018 г.“, изписана на едната страна. Останалите графични елементи на банкнотите и монетите, техните характеристики, както и елементите за сигурност, са същите като на банкнотите и монетите, които са били в обращение до 31 декември 2017 г.

Банкнотите и монетите с новия герб ще бъдат пускани в обращение постепенно, в зависимост от реалните нужди за пари в обращение. Старите и новите разплащателни средства ще циркулират паралелно.

Според вносителите на закона за промяна на държавния герб присъствието на короната в герба на Румъния е символ на „независимостта, суверенитета и единството на страната“, пише в. „Котидианул“.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари