Новата валута в Европа

0
Валутата „леман“ е създадена преди повече от година
Валутата „леман“ е създадена преди повече от година

Нова местна валута е в обращение в района на Женевското езеро - от двете страни на границата между Франция и Швейцария.

Създадена от местни доброволци, тя е допълнение към швейцарския франк и еврото и се радва на голям интерес, съобщават швейцарски медии.

Валутата „леман“ (Женева на френски, б.р.) е създадена преди повече от година с цел да подобряване на търговските връзки между местния бизнес от двете страни на границата.

Паричната единица е управлявана от френската асоциация Monnaie Léman, която има над 600 членове, сред които доставчици на различни стоки и услуги. 3/4 от тях се намират в Женева, останалите във Франция.

Хората, използващи леман, се задължават да спазват харта, която насърчава непрекъснато подобряващи се социално- и екологично отговорни практики.

Над 60 хил. банкноти от новата валута вече са в обращение, а около 200 предприятия оперират с нея. Тиражът обаче не е достатъчен, което е допълнителна пречка за успешното разпространение на паричната единица.

Франция вече има богат опит с допълнителните валути – в обращение вече са над 40 такива, а много други са планирани. Те дори са регламентирани в специален закон от 2014 г.

Най-сериозното изпитание пред новата валута обаче е проблемът с обменния курс. В момента леманът се равнява на 1 евро или 1 швейцарски франк. Но в света на финансите 1 евро е еквивалентно на 1,08 швейцарски франка. А обменният курс постоянно се променя. Това със сигурност би затруднило гражданите и фирмите, които използват новата валута.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари