Нова схема - онлайн магазини ни точат на картите

0
Престъпници отварят онлайн магазини, в които пускат атрактивни стоки на промоция
Престъпници отварят онлайн магазини, в които пускат атрактивни стоки на промоция

Престъпници отварят онлайн магазини, в които пускат атрактивни стоки на промоция с една единствена цел – да източат картите на клиентите си, съобщава „Телеграф“.

Средно около 7 на седмица е броят на жалбите в икономическия отдел към столичната полиция от потърпевши, които са изгорели след пазаруване в интернет, съобщиха разследващи.

Онлайн книжарница с бестселъри на добри цени, магазин за спортни стоки или сайтове, предлагащи бързи кредити в нета, са задигали 16-цифрените номера на карти, както и 3-цифрения CVV или CVC код към тях, необходими за т. Нар. Неприсъствено плащане в интернет. При някои от случаите ударът за крадците бил двоен, защото не само че не изпращали платената стока, но източвали впоследствие и картата, а сайта закривали.

Впоследствие с откраднатите номера на пластиките извършителите пазарували техника, самолетни билети и хотели.

При един от последните случаи извършителите купили лотарийни билети за 1700 лева, от които пък спечелили впоследствие 2000. Извършителите измислили и схема как да изтеглят парите кеш, вместо да купуват стоки, които впоследствие да препродават. За целта се регистрирали в платформа за Форекс търговия – т. Нар. Инвестиционен посредник, чрез който могат да се купуват акции и облигации. Когато разполагат с данните от картата, крадците прехвърляли суми към посредника, които впоследствие може да се изтеглят, включително от банков клон.

Злоупотреби правели и служители от рецепцията на хотели, които приемат резервациите и виждат данните на картата, с която е направено плащането. Така например полицаите стигнали до рецепционист, който имал списък с около 15 номера на карти на посетители. Дместо да тегли парите от тях, разменял данните срещу наркотици. В същото време българските организирани групи, които минират банкоматите със скимиращи устройства и скрити камери с цел запис на данните от лентата на картата и ПИН кода, вече масово са се насочили към екзотичните дестинации Бали, Тайланд и Доминиканската република.

Причината – струпване на богати туристи от целия свят. Български престъпници, пътували да точат карти на Доминиканските острови се хвалели впоследствие, че там нивото на корупция е такова, че срещу 300 долара си наемали двама полицаи да ги охраняват, докато теглят или „минират“ банкомата.

Инвестицията в подобна скиминг „екскурзия“ излизала около 5000 евро, но се връщала впоследствие поне двойно. Един от най0добрите производители на устройства за кражба на данни, който работел самостоятелно, съвсем скоро излязъл от затвор в екзотичната държава, където прекарал около три години. Върнал се за кратко в София, след което отново напуснал страната ни, като се предполага, че се е върнал към стария си занаят. Специалистът някога учил математика в Софийския университет, но не завършил, защото се ориентирал към по-доходоносния бизнес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари