Нова премиера в Русенския драматичен театър

0
„КАЗИМИР И КАРОЛИНЕ или И ЛЮБОВТА НИКОГА НЕ СПИРА“ от Йодьон фон Хорват с три постановки
„КАЗИМИР И КАРОЛИНЕ или И ЛЮБОВТА НИКОГА НЕ СПИРА“ от Йодьон фон Хорват с три постановки Снимка: Dunavmost

ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ПАНАИР

„КАЗИМИР И КАРОЛИНЕ или И ЛЮБОВТА НИКОГА НЕ СПИРА“ от Йодьон фон Хорват – нова премиера в Русенския драматичен театър

Йодьон фон Хорват(1901-1938) е от известните имена на немско-езичната литература от средата на  ХХвек. Името му се нарежда до тези от поколението на Елиас Канети, Томас Ман, Клаус Ман, Бертолт Брехт,Роберт Музил и др.Автор е на талантливо написани романи и пиеси, ползващи се с международна известност и досега : романите „Вечният еснаф“, „“Младост без бог“, „Дете на нашето време“, пиесите „Приказки от Виенската гора“, „Непознатата от Сена“, „Дон Жуан се връща от война“ и др. В тези произведения острия социален разрез на неговото съвремие се съчетава с дълбокия психологически разрез на характерите  на героите.

Пиесата му „Казимир и Каролине“ е разтърсваща драма за любовта на двама млади сред въртележката на един панаир, който в пиесата има конкретен, но и дълбоко символичен смисъл. Панаирът като въртележка, в която личностите живеят със светла надежда, но и с жестоки разочарования , движат се сред атмосфера на много любов, но и на много жестокост, злоба, агресия.Всичко това създава в пиесата аромата на висока поезия, силен хуманизъм, безпощаден социален разрез и стремителна жажда на героите да се отблъснат от дъното на живота.

Постановката е дело на младия, но вече с  много успешни постановки режисьор,  Крис Шарков, сценографията и костюмите са проект също на млад творец – Илияна Кънчева, музиката е на Георги Георгиев от група „Остава“. Тя се изпълнява на живо в спектакъла от група в състав Хари Бояджиев(китара), Ивайло Запрянов(барабани), Мартин Пенчев(тромпет).

В отделните образи участват : гост-актьора Любен Кънев(познат от изпълнението му  на полицая Тодоров в известния телевизионен  сериал на БНТ „Под прикритие“) и русенските артисти Дайана Михайлова, Кадри Хабил, Венцислав Петков, Александър Узунов, Йовко Кънев, Ясена Господинова, Кристиана Ценкова, Евгения Явашева, Ивайло Спасимиров.

Премиерните спектакли са на 18 и 27 януари, и на 1 февруари от 19:00 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари