Нова опасна мода сред децата

3
Никотинови бонбони изместват райския газ
Никотинови бонбони изместват райския газ Видео: NOVA

Забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни не се спазва навсякъде, показа проверка 

Нова опасна мода сред децата. След забраната на така наречените "весели балони", пълни с райски газ, тийнейджърите вече си купуват никотинови пакетчета, които приличат на бонбони. Проверка на NOVA показа, че забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни не навсякъде се спазва.

Пробваме да си купим никотинови пакетчета, познати като "снус" в произволно избран магазин за алкохол и цигари. Кутията с пакетчетата прилича на такава с дъвки. Заради съдържанието на никотин е забранена за продажба и употреба от непълнолетни.

С разрешение от родителите на 14-годишното ни подставено лице, то успява да си ги купи, дори без въпроса - на колко е години? „Продадоха ми без проблем. Казаха ми да си избера”, споделя момичето.

Разказва, че „снуските”, както никотиновото изделие е известно сред тийнейджърите, са нова мода и няма ученик, който да не знае за тях. „Виждала съм доста хора да вземат. Има някои, които са по-силни, има някои, които са по-леки. Може да ти стане лошо, а може и да не ти повлияе по никакъв начин. Зависи колко силна е и дали си пушач, или не”.

Пакетчетата се поставят между горната устна и зъбите. Причината е, че така никотинът се приема по-бързо от организма, а по-голямо количество може да доведе не само до прилошаване, казва кардиологът д-р Прокопова.

Детската лигавица още по-бързо всмуква веществата. Това може да стане бързо и едно дете, което до този момент не е приемало никотин, включително може да изпита гадене,прилошаване. Да се стигне до повръщане, до припадък”, твърди д-р Рада Прокопова, началник, отделение по кардиология УМБАЛ "Св. Анна".

Може да се наложи и лекарска помощ, ако пакетчето се спука в устата не само на дете, а и на възрастен. „Това ще доведе до огромно количество никотин в кръвта, което може и да бъде изключително опасно”, посочва д-р Прокопова.

Причината пакетчетата да се превръщат в мода сред децата, е в приятното и намаленото усещане за тревожност, което носят, смятат специалистите. „Всяко едно никотиново изделие ще доведе до привикване и до желание да се достигне до все по-висока доза. Тоест този млад човек ще се поддаде много по-лесно на тютюнопушенето, защото той ще има нужда от никотин”, твърди медикът.

Заради това трябва да се спазват правилата за продажба и контрол - забранено за лица под 18 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    2
    Ала-баланица ...
    И защо изобщо се допуска продажбата на "снуски", "весели балони" и други "енергийни" боклуци на свободния пазар - кой трови децата ни? Ще има ли арестувани и осъдени доставчици и продавачи на тези отрови, които съзнателно и умишлено тровят децата ни или само ще си чешем езиците типично по български?
  • 6
    1
    оня
    дееба извратените му копелтии
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари