Нова наредба урежда как точно да се даряват конфискуваните храни

0
Идеи по текстовете във въпросния нормативен документ ще може да се предлагат до края на ноември
Идеи по текстовете във въпросния нормативен документ ще може да се предлагат до края на ноември

Нова наредба ще урежда по какъв начин да се даряват иззетите от пазара по една или друга причина храни.

Това става ясно от справка в сайта за обществени консултации strategy.bg. Идеи по текстовете във въпросния нормативен документ ще може да се предлагат до края на ноември.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) поясниха за „Монитор“, че и досега част от иззетите храни са се дарявали за социални нужди, но това е ставало инцидентно и за целта не е имало специална нормативна уредба.

В проекта за новата наредба е записано, че БАБХ може да изземва храни в няколко случая. Първият е, когато бизнес операторът не е представил финансов или друг търговски документ, с който да докаже собствеността си върху продуктите. Вторият - при недоказан произход на производството им, а третият е при превозването им с транспортни средства, които не са регистрирани според изискванията на Закона за храните.

Четвъртият случай е при непотърсени пратки храни от групите, посочени в заповед на министъра на финансите за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България и изискванията към фискалните контролни пунктове.

Въпросните продоволствени продукти ще могат да се предоставят на оператор на хранителна банка, когато тяхната безопасност е доказана с лабораторно изпитване най-малко по органолептични и микробиологични показатели, извършено в официални лаборатории, които отговарят на съответните законови изисквания, и иззетите количества не са обект на висящо административно-наказателно или наказателно производство.

Според записаното в проекта на новата наредба операторът на хранителна банка може да приема храни с изтекъл срок на минимална трайност („най-добър до“) от бизнес оператори при няколко условия. Първото - да е установено с протокол от лабораторно изпитване, че храните са безопасни, тяхното представяне да не е подвеждащо и да са спазени инструкциите за съхранението им и опаковката им да не е повредена.

Освен това операторът на хранителна банка трябва да е надлежно информиран, че храните са с изтекъл срок на минимална трайност и са му предоставени най-късно 5 дни след изтичането му, определен от производителя им.

При писмено съгласие за прием на храни с изтекъл срок на минимална трайност операторът на хранителна банка няма право да предявява претенции към доставчика, който на практика ги дарява. Предоставянето на храните с изтекъл срок на минимална трайност („най-добър до“) се извършва след получено разрешение от БАБХ за всеки отделен случай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари