Нов законопроект за семейството напрегна хърватската общественост

0
Родителите щели да решават какво да учат децата им според религията си
Родителите щели да решават какво да учат децата им според религията си Снимка: Dnevnik.hr

Хърватският министър по демографските въпроси, семейството, младежта и социалната политика Нада Мурганич шокира хърватската общественост с предложения от нея нов законопроект за семейството, в който е записано, че партньорите в брачната и извънбрачната общност вече няма да са равноправни по имуществените въпроси и държавата трябва да осигури образование на децата според религиозните и философски убеждения на родителите им, съобщи агенция Танюг, предава БНР.

Това означава, че ако поради религиозните си убеждения родителите са против това например децата им да изучават теорията за естествения подбор, новият закон за семейството ще даде възможност децата да не я изучават в училище.

Хърватският "Ютарни лист" отбеляза, че с това религиозните убеждения се поставят над правото на децата на качествено образование. Съществена е промяната и при конфликтен развод - не само че всеки родител трябва да ангажира свой адвокат, но ще трябва да плати и за отделен адвокат за детето.

Същият министър миналата година предложи законопроект за семейството, в който пишеше, че семейство без деца не е семейство. След намеса на премиера Андрей Пленкович законопроектът бе изтеглен за доработване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари