Норвегия е №1 за отглеждане на деца, а България - 45-а

1
Сред страните от ЕС само Румъния е след България, показва световно проучване на УНИЦЕФ и СЗО
Сред страните от ЕС само Румъния е след България, показва световно проучване на УНИЦЕФ и СЗО

В Норвегия, Южна Корея и Нидерландия децата се отглеждат при най-добри условия и имат най-голям шанс за оцеляване и благополучие.

В дъното на класацията са Централноафриканската република, Чад, Сомалия, Нигер и Мали. Данните са от изследването "Бъдеще за децата на света", направено от комисия от над 40 здравни експерти от цял свят по поръчка на Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и реномираното медицинско списание "Ланцет". Изследвани са 180 страни, пише вестник СЕГА.

Проучването посочва, че всяка от страните на първите три места в класацията отделя 210% повече въглероден диоксид на глава от населението от целта си за 2030 г. САЩ, Австралия и Саудитска Арабия са сред десетте най-сериозни замърсители, посочва УНИЦЕФ.

В топ 10 на най-добрите държави за отглеждане на деца са още Франция, Ирландия, Дания, Япония, Белгия, Исландия и Великобритания. България е на 45-о от 180 места. От страните в ЕС единствено Румъния е на по-задна позиция – 80-а. Веднага след България са Куба, Бахрейн и Сърбия. А точно преди нея са Малайзия, Китай и Кувейт. Македония също изпреварва страната ни в класацията и се подрежда на 40-о място, непосредствено след САЩ. Индексът, оценяващ условията за отглеждане, включва два компонента - оцеляването и развитието на децата.

За критерия "оцеляване" предвид се вземат смъртността на деца под 5-годишна възраст, майчината смърт по време на раждане, каква част от населението е покрита от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш, каква част от ражданията се случват в присъствието на медицински персонал, транспортните инциденти, довели до смърт на деца, броят на домакинствата, които живеят в бедност и т.н.

При изследване на "развитието" значение имат времето в училище до 20-24-годишна възраст, делът на жените на 20-24 години, които са били омъжени или във връзка, преди да станат на 15 г., броят на родилките на 15-19 г., случаите на жертви на сексуално насилие под 18 г. и др. 

Дори в богатите страни има гладни деца и такива, които живеят в абсолютна бедност, посочва изследването. Според тях твърде често потенциалът на децата с увреждания се пренебрегва. Нито една държава не защитава адекватно здравето на децата, околната среда и бъдещето им. Докладът сочи, че здравето и бъдещето на всяко дете и юноша в световен мащаб са под непосредствена заплаха от екологичните проблеми, промяната на климата и маркетингови практики, които промотират бързи храни, сладки напитки, алкохол и тютюн.

"Въпреки подобренията в здравето на децата и подрастващите през последните 20 години, сега има застой, който ще премине в регрес", предупреждава бившият министър-председател на Нова Зеландия и съпредседател на изследователската комисия Хелън Кларк. "Държавите трябва да преразгледат подхода си към здравето на децата, за да гарантират, че не само се грижим за децата днес, но и защитаваме света, който те ще наследят", добавя Кларк.

Според доклада докато най-бедните държави трябва да направят повече, за да подкрепят по-здравословния живот на децата си, прекомерните емисии на въглерод застрашават бъдещето на всички деца. Ако глобалното затопляне надхвърли 4°C до 2100 г., каквито са прогнозите в момента, това би довело до пагубни последици за здравето за децата, поради повишаването на нивото на Световния океан, разпространение на заболявания като малария и денга, както и недохранване.

"Повече от 2 милиарда души живеят в страни, в които развитието е възпрепятствано от хуманитарни кризи, конфликти и природни бедствия, проблеми, все по-свързани с изменението на климата“, каза министър Ава Кол-Сек от Сенегал, съпредседател на комисията. „Докато някои от най-бедните страни имат най-ниските емисии на CO2, много от тях са изложени на най-тежките въздействия на бързо променящия се климат. Насърчаването на по-добри условия днес за отглеждане на децата на национално ниво не трябва да е за сметка на бъдещето на децата в световен мащаб.“

Единствените държави, които са на път да постигнат целите са за въглеродни емисии до 2030 г., но и се представят добре в класацията (в рамките на първите 70 места) са: Албания, Армения, Гренада, Йордания, Молдова, Шри Ланка, Тунис, Уругвай и Виетнам.

Докладът подчертава огромната заплаха за децата от вредните реклами. Децата в някои страни виждат до 30 000 реклами само по телевизията за една година. В САЩ гледането на реклами на електронни цигари от младежи се увеличава с над 250% за две години и достига повече от 24 милиона млади хора.

Един от авторите на доклада, проф. Антъни Костело, посочва, че "саморегулирането на индустрията се провали". Броят на затлъстелите деца и юноши нараства от 11 милиона през 1975 г. на 124 милиона през 2016 г.

Авторите на доклада предлагат: спешно спиране на емисиите на въглероден диоксид, за да се гарантира, че децата имат бъдеще на тази планета; децата и подрастващите да бъдат поставени в центъра на усилията за постигане на устойчиво развитие; нови политики и инвестиции във всички сектори, които да работят за здравето и правата на детето; включване на мнението на децата в политическите решения; затягане на регулацията на вредния търговски маркетинг.

"От климатичната криза до затлъстяването и вредния търговски маркетинг децата по света трябва да се изправят срещу заплахи, които бяха немислими само преди няколко поколения", казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе. По думите й е време "за преосмисляне на детското здравеопазване" и поставянето на благосъстоянието на децата над всичко.

"Този доклад показва, че в световен мащаб лидерите не успяват да защитят здравето и правата на децата", казва д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация. "Това трябва да бъде призив за събуждане, за да инвестират в здравето и развитието на децата, да гарантират, че гласовете им са чути", допълни той.

Цялото изследване може да бъде прочетено тук на английски език.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари