Нито едно електронно направление за PCR не стигна до лабораторията в Русе

1
Електронното направление може да бъде издадено по телефона при два от 11 симптома и едва при отрицателен тест, пациентът може да се върне при общопрактикуващия лекар за преглед
Електронното направление може да бъде издадено по телефона при два от 11 симптома и едва при отрицателен тест, пациентът може да се върне при общопрактикуващия лекар за преглед

"Нито едно електронно направление не е постъпило вчера в лаборатория „Здраве“, която прави PCR тестовете в Русе." 

Това съобщи собственичката на здравното заведение д-р Розина Мирчева, цитирана от Брягнюз.

Лабораторията е абсолютно готова и оборудвана да работи с електронните направления, но за вчерашния ден са приети само няколко хартиени.

„Вчера беше първият ден от процеса. Още не са актуализирани всички програми – каза д-р Мирчева. - Хората не са наясно точно как трябва да стане. Затова този месец и двете направления ще бъдат валидни – и хартиените, и електронните. Важното е, че вече има направления, те са безлимитни, Здравната каса ги приема. Сега обаче е под въпрос дали капацитетът на лабораторията може да приеме целия поток, който очакваме, че ще ни се струпа. За пациента няма голяма промяна, защото той така или иначе трябва да дойде до лабораторията. По неговото ЕГН влизаме в направлението и там код 1064 ни указва, че трябва да му се направи PCR тест“, поясни още д-р Мирчева.

Вчера бе денят Х за пациенти и лични лекари – системата за електронни направления за PCR тестове заработи. Това бе демонстрирано и на медиите от зам. здравния министър Жени Начева в столицата.

Джипитата от ранни зори пристигнали на работните си места, за да следят програмата и актуализирането ѝ и да издават направления на стотиците си пациенти, които чакат за PCR. За съжаление обаче не са успели да я използват за дигиталните направления. Лекарите уточниха, че според въведените правила, електронното направление може да бъде издадено по телефона при два от 11 симптома и едва при отрицателен тест, пациентът може да се върне при общопрактикуващия лекар за преглед, пише Брягнюз.

„От страна на Регионалната здравноосигурителна каса всички условия са изпълнени за издаване на електронни направления“, каза  директорът ѝ Калоян Копчев. Той обясни, че е подписал анексите към договорите на всички лични лекари, които трябва също да ги подпишат или на място, или по електронен път. Ако имат затруднения, джипитата да се обърнат към фирмите, които поддържат софтуера им, за да отстранят евентуалните проблеми и пациентите да имат достъп не до хартиено направление, а до електронно.

Направлението важи в рамките на 30 дни, заплаща се от Здравната каса на стойност 60 лева. Разликата в цената на лабораторията ще е за сметка на пациента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари