Безумията с Е-направленията продължават

0
Д-р Розина Мирчева в Русе: "Тръгнаха електронните направления, но само за PCR тест. Откровено да ви кажа, ако и за кръвните бяха тръгнали, щеше да настане хаос. Кашата е голяма, със самата система се работи трудно"
Д-р Розина Мирчева в Русе: "Тръгнаха електронните направления, но само за PCR тест. Откровено да ви кажа, ако и за кръвните бяха тръгнали, щеше да настане хаос. Кашата е голяма, със самата система се работи трудно" Снимка: в. "Бряг"

За рентген и кръвни изследвания все още е нужна хартия, а процесът ще се изчисти изцяло догодина

Стартът на издаването на електронни направления в България се оказа доста труден. Още във вторник при "рязането на лентата" се разбра, че не всичко е готово, но реално неразбориите са толкова големи, че засега медиците и пациентите са повече затруднени, отколкото улеснени, пише вестник "Сега".

Е-направления би трябвало да се издават за PCR тест, четири вида кръвни изследвания и рентгенография на гръден кош и бял дроб. Засега обаче услугата касае най-вече теста за COVID-19, и то там, където въобще обслужването се осъществява по електронен път. Във Варна например личните лекари работят хартиено, единични са обратните случаи. На повечето от тях е обяснявано, че е-системата ще заработи едва след Нова година, а и че забавянето се дължи на доставчиците на медицински софтуер. Джипита от други градове също споделиха, че заради празниците не очакват нещата да бъдат изчистени през декември.

Проверка на "Сега" показа, че основните проблеми са няколко типа - техническа несъгласуваност между фирмите за софтуер и базата, разработена от държавното дружество "Информационно обслужване"; проблеми конкретно с адаптирането на лабораториите; затруднения на хората, които пряко работят с е-направленията (джипита, служители на лаборатории... - просто още не са се научили; нормално е да свикнат със системата, едва след като е напълно готова). Трудно може да се каже кога къде всичко ще заработи, тъй като различните фирми придвижват процеса с различни темпове. Има такива, които са готови във висока степен. Други не са, и именно на тях се дължи фактът, че е-направленията за кръвни изследвания и рентген още не работят. Държавата не е поставила краен срок на фирмите за софтуер.

"Тръгнаха електронните направления, но само за PCR тест. Откровено да ви кажа, ако и за кръвните бяха тръгнали, щеше да настане хаос. Кашата е голяма, със самата система се работи трудно. Много неща не са стиковани, трудна е комуникацията, постоянно хвърчат имейли. Време трябва да се даде, може би бе нужно обучение на хората. А и анексите не сме си подписали още, тепърва ще се вижда кой има право да влиза в системата и т.н.", разказа д-р Розина Мирчева, управител на лаборатория "Здраве" в Русе. "Работи се усилено върху системата в момента. "Информационно обслужване" са направили продукт, другите програмисти, образно казано, трябва да нагласят и свържат нещата. Въпрос на софуер е всичко, ние като медицински лица не може да влияем на фирмите", коментира и общопрактикуващият лекар от София Гергана Николова, член на управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС).

АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ

Първоначално в анекса между Националната здравноосигурителна каса и БЛС бе записано, че на хора, които са с положителен резултат от бърз антигенен тест, няма да се издава направление за PCR. Това правило бе не само шокиращо и необяснимо само по себе си, но и създаде огромни практически проблеми, тъй като за издаване на болничен лист антигенният тест не важеше, изискваше се PCR. "Имам пациент с положителен антигенен тест. Хората край него останаха вкъщи, сега се чудя как да им оправям болничния", сподели вчера Николова. Няколко часа по-късно дойде новината, че грешката е оправена - джипитата ще предписват PCR изследване и след бърз тест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук