Николай Събев призова за разширяване на транспортната свързаност на България по суша и море

1
Транспортният министър посочи много ниския капацитет на преминаване на стоки и хора между България и съседните страни
Транспортният министър посочи много ниския капацитет на преминаване на стоки и хора между България и съседните страни

Транспортният министър посочи много ниския капацитет на преминаване на стоки и хора между България и съседните страни

"България застава зад идеята европейските транспортни коридори да бъдат разширени и заедно с Полша предприемаме стъпки в тази посока", това заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев по време на конгрес на регионите на страните от инициативата „Три морета“, който се проведе в Люблин, Полша, съобщиха от Министерството на транспорта.

„В последните няколко дни посетих гранични пунктове по северната и южната ни граница и мога да кажа само едно - между нас липсва транспортна свързаност. Превозът на хора и стоки между България и съседните страни е изключително затруднен и се извършва при много ниски капацитети на преминаване“, посочи Събев.

"В работата си се ръководя основно от идеята да изградим липсващите връзки със страните и да облекчим режима на преминаване през граничните пунктове. Водим активни преговори с Румъния за съвместно изграждане на пет нови моста над Дунав, които са важен елемент от свързаността по направлението Север-Юг", обясни министърът.

Николай Събев и министърът на инфраструктурата на Полша Анджей Адамчик подписаха декларация за сътрудничество в развитието на европейските транспортни коридори Балтийско-Черно-Егейско море и Западни Балкани. С документа страните още веднъж призовават Европейската комисия да включи цялото трасе София- Скопие-Дуръс в коридор „Западни Балкани“ и да разшири мултимодален коридор „Балтийско-Черно-Егейско море“ към полско-литовската граница по оста Люблин-Сидлце-Бялисток-Елк. Участие в срещата взе и извънредния и пълномощен посланик на България във Варшава Н. Пр. Маргарита Ганева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари