Николай Милков: Заплатите в МВнР са увеличени с между 60 и 9%

0
Най-голямо е увеличението за служителите, заемащи по-ниски длъжности, уточни министърът
Най-голямо е увеличението за служителите, заемащи по-ниски длъжности, уточни министърът Снимка: БГНЕС

Най-голямо е увеличението за служителите, заемащи по-ниски длъжности, уточни министърът

В момента е постигнато увеличение на заплатите в Министерството на външните работи (МВнР) между 60 и 9 процента, в зависимост от заеманата длъжност, като най-голямо е увеличението за служителите, заемащи по-ниски длъжности. Това стана известно от думите на служебния външен министър Николай Милков, който беше изслушан на заседанието на парламентарна комисия по външна политика, предава БТА.

Милков припомни, че вчера е прието постановление на правителството, с което се увеличават заплатите в МВнР и в някои други администрации.

Министърът отбеляза, че възможностите са ограничени. Ние не работим с планиран бюджет, работим с остатъка от бюджета, който ни беше завещан, и не сме в състояние да планираме друг бюджет с по-големи параметри, които се отнасят до възнагражденията, каза той.

Относно искането за увеличаване на възнагражденията в Централно управление на МВнР министър Милков заяви, че това е най-важният въпрос, защото те са най-ниски и изоставащи.

Средната заплата в Централно управление така, както я заварихме, беше 1639 лв., което е с около 40% по-ниско от средната заплата за град София, изтъкна той.

Относно увеличаването на задграничните командировъчни пари, той обясни, че това е по-бавен процес, тъй като засяга процедура с промяна на наредба, която подлежи на 30 дни обществено обсъждане.

Министър Милков отбеляза още, че стачкуващите служители от МВнР са заявили, че самата стачка не е срещу служебното правителство. По-скоро използват момента, за да изложат своите очаквания и искания, така че да има чуваемост по отношение на бъдещи правителства, обясни той.

Служители на Министерството на външните работи (МВнР) започнаха стачни действия във ведомството на 2 декември с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...