Николай Денков: Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости

1
Премиерът коментира словесните нападки към него от страна на Делян Пеевски
Премиерът коментира словесните нападки към него от страна на Делян Пеевски Снимка: БГНЕС

Премиерът коментира словесните нападки към него от страна на Делян Пеевски

"Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се налагат в публичното пространство"

Така премиерът Николай Денков коментира словесните нападки от страна на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски към него, предаде БГНЕС.

"С избора на новия подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа: Първият е, че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблеми. Аз съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата. Назначаването на този човек на позиция, която разпределя над 8 млрд. лв. годишно е проблем. ГЕРБ и ДПС знаят това нещо. Още миналата седмица наредих точно този доклад да бъде изпратен до Росен Желязков.

Второ, договорките с ГЕРБ винаги са били ясни: че ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни, в смисъл, че няма проблеми от този тип. Но вчера абсолютно силово, със съдействието на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това? - не само заради конкретните възможности за злоупотреби в Здравната каса, а и с това, че беше демонстриран начин за вземане на решения, които може да бъде изключително опасен, бих казал даже вреден за развитието на България, ако той бъде приложен в следващите седмици, когато ние очакваме гласуване по промени в Конституцията, избор на състав на Антикорупционната комисия, както и на регулаторите в България. Този начин на взимане на решения е абсолютно неприемлив, допълни Денков.

Това, което не знаете - сега го казвам за първи път, е че от две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, която е ключова в борбата с корупцията. Преди два дни имаше обаждане от ЕК, която поиска среща, за да попита защо се бавят тези правила.

Така че нека кажа ясно: или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, с изпълнението на Управленската програма, или ние през последните 2 седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът, който има, и затова емоциите са по-високи отколкото трябва да бъдат на пръв поглед", допълни Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари