Делян Пеевски: "Лукойл" са заявили, че ще платят над 500 милиона лева данъци

1
Ако това не се случи, ще отнемем дерогацията на "Лукойл", добави съпредседателят на ДПС
Ако това не се случи, ще отнемем дерогацията на "Лукойл", добави съпредседателят на ДПС Снимка: БГНЕС

Ако това не се случи, ще отнемем дерогацията на "Лукойл", добави съпредседателят на ДПС

"Най-важното, което разбрахме от премиера, е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС да кажем, че дерогацията приключва след една седмица, „Лукойл“, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци." Това каза съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след среща между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС в Народното събрание във връзка с предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на „Лукойл“.

Проведохме срещата с министър-председателя и онлайн се включи финансовият министър, Петков и Атанасов също присъстваха, каза Пеевски.

Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“. Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, каза Пеевски, цитиран от БТА.

Той съобщи, че ще внесат законово изменение, че ще поставят под управление на Държавната агенция „Държавни резерви и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на „Лукойл“. Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“, коментира Пеевски.

Той съобщи, че петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолеят ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    До 5
    Точно и вярно ! Пари от рафинерията няма да видим ! Само да не ни подкарат като Гебрев ,че...?
  • 4
    5
    това са пълни глупости и...
    Нито лев повече корпоративен данък няма да влезе в хазната от Лукойл тази година. Нито тази седмица, нито другата. Описвам защо. Лукойл има да плаща данък печалба от 30 млн.лв. през 2021, която плаща, отказвайки се да пренесе загуби от 2017-2018. Съответно, тези загуби изгарят и не могат повече да се пренесат (по закон, ако имаш право в година с печалба да пренесеш загуба и не го направиш, губиш правото да пренесеш тази загуба в следващи години). Защо Лукойл го прави, идея нямам. Вероятно пак някакъв натиск от правителството. През юни 2023 Лукойл подава годишна данъчна декларация за 2022, в която описва дължим корпоративен данък от 18 млн.лв., който заплаща. На 26 септември 2023, в законовия срок до края на септември, Лукойл подава коригираща декларация, в която пренася загуба от 218 млн.лв. От тях 110 млн.лв. са загуба от 2019 и 108 млн.лв. са пренесена частична загуба от 2020 (цялата им загуба за 2020 е 507 млн.лв.) Лукойл се съгласява да не си иска обратно платените 18 млн.лв., а да ги приспада от бъдещ дължим данък. Ако това, което Пеевски казва днес е вярно и Лукойл са се съгласили да се откажат от коригиращата декларация, то означава следното: а. Лукойл трябва да подаде нова коригираща декларация, с която се отказва от пренасянето на тези 218 млн.лв стари загуби. В резултат Лукойл ще загуби завинаги правото да пренесе общи загуби от 2019 и 2020 от 617 млн.лв. Ако някога в бъдеще Лукойл направи печалба от примерно 617 млн.лв., ще плати 61.7 млн.лв. данък, вместо да пренесе загубата и да плати 0 лв. данък. (оставям настрана дребната подробност, че вече сме извън срока за коригиращи декларации и пак трябва да правят някакви хватки) б. Дори и да направят това, то в никакъв случай не означава 500 млн.лв. корпоративен данък, внесен в бюджета. Означава, както обясних по-горе, отказ да пренесеш загуба от 500 млн.лв. Т.е. някога в бъдеще, при бъдещи печалби, ще платят 50 млн.лв. данък, който иначе не би бил дължим. Иначе за 2022 те вече са си платили данък от 18 млн.лв. и нищо повече не чакайте от там.
  • 3
    4
    Ф16
    Недейте ве, оставете добрите инвеститори на мира.Долу ръцете от Лукойл.Ам изчакайте още 10-15 г каква е тая припряност
  • 7
    3
    daskal
    Някой ще обясни ли как е възможно за цялото си съществуване от 23 години да не плащат изобщо данъци? Те какви са - нещо извън всички закони?!
  • 9
    2
    За 23 години
    Само 500 000 000 за 23 години? Единствената в света петролна рафинерия работила на загуба и продадена за жълти стотинки? Странно.Прецедент е бил "НефтоХим-а".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари