Никола Минчев: Би могло да има референдум за националния празник

0

Мандатността на кметовете ще сложи край на феодализма

„Националният празник е въпрос, близък до ума и сърцето на всеки българин. В 47-мия парламент, когато ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на кодекса на труда, това стана без да се получи достатъчно широк публичен дебат. С това, че го анонсирахме вчера, вече се вижда, че става публична тема. Със сигурност ще стане както на институционално ниво, така и на обществено. Темата се вдига“, каза зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев, предаде bTV.

Според него би могло да има и референдум по темата.

„Колегите от ИТН са подели тази инициатива, може би ще я доведат докрай. Единственото, което ми се струва по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат достойни да бъдат национален празник, докато в един референдум въпросите се задават с „да“ и „не““, допълни Минчев.

ПП не подкрепиха идеята на ГЕРБ в 47-ия парламент, но Андрей Гюров гласува „за“, което по думите на Минчев е било символно гласуване, че от тяхна страна има разбиране за тази идея.

От ПП-ДБ настояват и за ограничение от два мандата за кметовете.

„За да се ограничи феодализацията, която се получава по места при натрупване на повече на брой мандати. Това е промяна, която ще се прилага занапред. Не виждам как времево тези промени биха могли да бъдат приети до следващите местни избори, така че те няма да имат отражение върху изборите след три месеца“, каза Минчев.

Коалицията предлага и промени в правомощията на главния прокурор и съкращаване на мандата му от 7 на 5 години, както и за преформатиране на служебния кабинет.

„Необходимо е, за да не се стига до тази ситуация, на която сме свидетели в последните повече от 30 години – главният прокурор да се превръща във фигура, в която е концентрирана много власт и да става квазиполитически играч. Пет години не е продължителност, която да го прави подвластен или застрашен от промяна в политическите обстоятелства“, обясни Никола Минчев.

По думите му концентрирането на държавната власт се превръща в инструмент на президента.

Според Минчев е възможно конституционните промени да бъдат приети до края на годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Майка ви долна, да еба!
    Националния празник НЯМА да пипате, педерас'и долни, но референдум за НЕприемането на шибаното ви €вро ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще има!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари