Незаконен навес пречи на строежа на плувния комплекс в Русе

2
Конструкцията ще бъде премахната
Конструкцията ще бъде премахната Видео: Русе Медиа

Конструкцията ще бъде премахната

Навес с метална конструкция, който е служил за тента над маси за сезонно ползване край басейна в Парка на младежта, е установен от Община Русе като незаконен строеж шеста категория. Със заповед от 7 юли той трябва да бъде премахнат от фирмата „Мегакапитал“, която го е направила преди 12 години, тъй като се намира в общинския имот, където се изгражда новият плувен комплекс.

Дружеството, указано в заповедта, може да я обжалва в 14-дневен срок пред Административния съд. От общината обаче са изискали предварително изпълнение – дали са 7-дневен срок за доброволно премахване, след което ще се свика комисия и ще се пристъпи към принудително събаряне, без да се чака евентуално обжалване, информира Русе Медиа.

Причината е, че плувният комплекс в парка трябва да е готов до 31 декември 2023 г. За изграждането му е осигурено финансиране от 14 млн.лв. без ДДС от Регионален фонд за градско развитие и банка ДСК.

Налице е особено важен обществен интерес, който е пред интереса на извършителя на констатирания незаконен строеж, а закъснението да се изпълни заповедта и да се премахне конструкцията може да има тежки последици. Забавянето ще доведе до невъзможност за изпълнение на проекта в сроковете, уговорени с договора за инвестиционен кредит. Оттам ще се загуби финансирането и проектът няма да може да се реализира, обясняват в мотивите си от администрацията.

Проверка, извършена от общинския отдел „Строителен контрол“ във връзка със строителството на новия плувен комплекс, е констатирала нарушенията и през юни е бил съставен констативен акт. Навесът е бил поставен по схема, утвърдена през 2011 г. от главния архитект за „навес и тента над маси за сезонно ползване“. Има сключен договор за отдаване под наем от Общината като собственик и фирма „Мегакапитал“ като наемател.

Конструкцията обаче се оказва изпълнена така, че не попада в хипотезата на чл.151, ал.1 от ЗУТ – случаите, в които не изисква разрешение за строеж. За този навес по начина, по който е бил направен, е трябвало да има разрешение за строеж, издадено от главния архитект. Такова няма, нито има нужните строителни книжа, констатират от Общината. Тъй като не е допустим и реално е незаконен, следва да бъде премахнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    ДО 8МИ КОМЕНТАР
    Много просто, защото никой не е имал интерес незаконната постройка да се събори, а дори когато има такъв, ако не е публичен, а личен, то той отново не представлява никакво значение, защото за да се вдигне нещо незаконно се дават пари под масата. Корупцията в Русе е на много голямо ниво, ако се разровите какви съдебни досиета имат директорите в общината, ще си купите билет за друга държава. Но хората ги вълнува повече неща като: Шоуроом, Будабар, Море, Дискотеки, Пиене, Ракия, Чалга, Ебане и т.н.
  • 1
    10
    Вили
    От бившата ВИС дълго стопанисваха комплекс НОРД и техните софийски адвокати ще спъват работата по изграждането на басейна.
  • 8
    9
    Mnenie
    Всички кметове на Русе са кукли на конци.Често пъти са одрискани до ушите барабар с началниците на полицията,а защо не и на митницата и нап? Какво се случва в Русе толкова?
  • 6
    8
    ДА ПИТАМ
    ЗАЩО ДОСЕГА НЕЗАКОННИТЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ НЕ СА БИЛЕ СЪБОРЕНИ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ? ЗАЩО СА СИ ПРАВИЛИ ОГЛУШКИ,ОБЩИНА,ПОЛИЦИЯ И НЕ ЗНАМ СИ КАКЪВ НАДЗОР? КЪДЕ СА АКТОВЕТЕ,КОНСТАТИВНИТЕ ПРОТОКОЛИ? ДА ОТГОВОРЯТ ВСИЧКИ БИВШИ КМЕТОВЕ НА РУСЕ И ДИРЕКТОРИ И НАЧАЛНИЦИ НА ПОЛИЦИЯТА.НАЙ ВЕЧЕ БИВШИ НАЧАЛНИЦИ НА 2-РПУ.
  • 2
    7
    Анонимен
    Защо позволяваме на Пенчо Милков да ограби Русе за години напред! Не стига далаверата с тир паркинга, летището и сега обществен басейн !!! Не се накрадохте !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари