Нетаняху е съгласен да изпрати екип във Вашингтон, за да обсъдят операцията в Рафах

0
Израелският премиер и американският президент проведоха разговор днес
Израелският премиер и американският президент проведоха разговор днес Снимка: Benjamin Netanyahu / Facebook

Израелският премиер и американският президент проведоха разговор днес

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се съгласи да изпрати екип от израелски служители във Вашингтон, които да обсъдят с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в Рафах, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

"Стигнахме до момент, в който всяка от страните обяснява на другата своята гледна точка", каза Съливан, предаде БТА.

Белият дом от известно време изразява скептицизъм относно плана на Нетаняху за извършване на операция в град Рафах в южната част на Газа, където се намират около 1,5 милиона разселени палестинци. Израел иска да елиминира групировката "Хамас" след смъртоносните атаки от 7 октомври, посочва АП.

Споразумението за провеждане на разговори за Рафах дойде след днешния разговор между Байдън и Нетаняху, като това бе първият контакт между двамата от повече от месец. Според Белия дом различията между съюзниците са се задълбочили заради продоволствената криза в Газа и поведението на Израел по време на войната.

Съливан добави, че Байдън е задал въпроси на израелския лидер относно липсата на "последователна и устойчива стратегия" за победа над "Хамас".

Телефонният разговор между двамата лидери бе проведен, след като републиканците във Вашингтон и израелски официални представители побързаха да изразят възмущението си от лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, който остро разкритикува начина, по който Нетаняху управлява войната в Газа и призова Израел да произведе нови избори. Те обвиниха лидера на демократите, че е нарушил неписано правило за ненамеса в изборната политика на близък съюзник.

Байдън не подкрепи призива на Шумър за избори, но заяви, че според него той е произнесъл "добра реч", която отразява опасенията на много американци.

Съливан каза, че Нетаняху е изразил загриженост относно призивите на Шумър за нови избори.

Официални представители от администрацията на Байдън неотдавна предупредиха, че няма да подкрепят операция в Рафах, без израелците да представят надежден план за гарантиране на безопасността на невинните палестински цивилни граждани.

Според служители на Белия дом Израел все още не е представил такъв план.

В свое изявление си след разговора Нетаняху не спомена пряко за напрежението между двете страни.

"Обсъдихме последните събития във войната, включително ангажимента на Израел да постигне всички цели на войната: Елиминирането на Хамас, освобождаването на всички наши заложници и гарантирането, че Газа никога (отново) няма да представлява заплаха за Израел - като същевременно предоставяме необходимата хуманитарна помощ, която ще помогне за постигането на тези цели", заяви Нетаняху.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари