Нено Димов даде 7 дни на „Монтюпе“

0
Ако въпросът не бъде решен в срок, ще бъдат наложени нови санкции на предприятието
Ако въпросът не бъде решен в срок, ще бъдат наложени нови санкции на предприятието Снимка: БГНЕС

До седем дни френският завод „Монтюпе” трябва да представи програма за решаване на проблема със замърсяването на въздуха в Русе.

Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов, който пристигна в града специално заради проблема с неприятните миризми. Ако въпросът не бъде решен в срок, ще бъдат наложени нови санкции на предприятието, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Министърът обясни, че днешните разговорите са били прагматични, като са били очертани два етапа за бъдещи действия за решаване на въпроса. Наред с краткосрочната програма, до три месеца трябва да бъде направено проучване на система за собствен мониторинг на предприятието. Тя не трябва да мери замърсяването на комините, а замърсяването, което напуска границите на предприятието, за да се види дали наистина се изпускат вредни емисии към града. Възможните системи трябва да бъдат представени на РИОСВ след три месеца, като съвместно ще бъде избрана една от тях, която да бъде инсталирана и да дава данни в реално време,

Министър Димов обясни, че от "Монтюпе" са заявили, че ще бъдат вложени почти 5 млн. евро за покриване на изискванията за опазване на чистотата на атмосферния въздух, на екологичните условия. Това ще стане в рамките на година и половина.

"Имаме разбиране от страна на ръководството, че те трябва да спазват българското законодателство точно така, както биха спазвали френското във Франция и канадското в Канада. Имам уверението от ръководството на предприятието, че сроковете, които сме поставили, ще бъдат спазени. Те имат моето уверение, че ако това не стане, ще има санкции, докато бъдат изпълнени условията", заяви министърът.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари