Манол Генов: Натъкнах се на неясни моменти в РИОСВ - Русе по отношение на проблема с въздуха

1
Късно е за обещания - трябват реални действия, за да се спрат трайните обгазявания на въздуха в Русе
Късно е за обещания - трябват реални действия, за да се спрат трайните обгазявания на въздуха в Русе Снимка: БГНЕС

Спрях се на едни обещания, които явно и г-н министъра и регионалната инспекция, са имали възможността да ги направят

Късно е за обещания – трябват реални действия, за да се спрат трайните обгазявания на атмосферния въздух в Русе.

Това каза заместник-председателят на Комисията по околна среда и води и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов при представяне на мотивите за изслушване на министъра на околната среда за въздуха в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му градът не е на кмета на Русе, нито на кмета на Гюргево, а на всички граждани, които живеят на тези територии.

Събрал ни е изключително тревожен казус за гражданите на град Русе. Един град, който е подложен на екологичен тормоз. Преди 40 години именно системното обгазяване на град Русе предизвика едни много сериозни сътресения в държавата и създаде причина за ново обществено-екологично движение. Сега се питаме дали 4 десетилетия по-късно това трябва да се повтаря?“, каза още Манол Генов.

Според него трябва да се търси решение на този проблем.

Русе е системно обгазяван от една или повече фирмени инсталации в индустриалната зона“, допълни той.

По думите му начинът, по който се експлоатират тези съоръжения, трябва да бъде подложен на един постоянен мониторингов контрол.

Наистина сме сериозно притеснени. Тук пред мен, както казах, е декларацията на Общинския съвет. Всички общински съветници на град Русе са се обединили около тази идея и търсят подкрепата не само на общината, но и на държавата. Искам да спестя някои емоционални моменти от тази декларация, но за какво настояват русенци. Те настояват да бъде осигурена в най-кратки срокове адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в град Русе. Тук вероятно министърът ще ни отговори или хора от неговия екип, че по негово разпореждане, е била направена тази проверка и има доклад по нея. Доклад търсих в пространството, не можах да намеря. Кметът на град Русе също не разполага с този доклад“, посочи Генов.

В началото малко реагирахте емоционално, насочихте местните власти да търсят едни половин милион лева да си платят една инсталация. После сменихте риториката, обещахте им две. Няма да споменавам имената на фирми, в случая компании, които са заподозрени, че изпускат тези газове и смущаващи миризми. Направих си труда да разгледам сайта на РИОСВ – Русе. Много неясни моменти има там по отношение на проблема. Спрях се на едни обещания, които явно и г-н министъра и регионалната инспекция, са имали възможността да ги направят. Мисля, че всички колеги са солидарни с това, че нашата работа е да следим тези препоръки, тези обещания дали се изпълняват“, коментира още народният представител от БСП.

Той припомни поетите ангажименти за актуализация на комплексните разрешителни, обещанието за видеонаблюдение, както и ангажимента за по-качествена работа на РИОСВ в град Русе с удължено работно време и извършването на извънредни проверки в извънработно време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари