Некачественият сън води до повишен риск от инсулт

0
Според проучване, хората, които спят средно по-малко от пет часа на нощ, имат три пъти по-висок риск от инсулт
Според проучване, хората, които спят средно по-малко от пет часа на нощ, имат три пъти по-висок риск от инсулт

Според проучване, хората, които спят средно по-малко от пет часа на нощ, имат три пъти по-висок риск от инсулт

Хъркането, пръхтенето, неспокойният сън, въртенето и мърдането, по-дългите дрямки през деня, събуждането през нощта и прекалено малкото или многото сън допринасят за влошаването на качество на съня, в резултат на което се повишава риска от инсулт. Това разкри новопроведено проучване.

Инсултът е мозъчносъдово заболяване, което води до увреждане на мозъчните функции, информира Puls.bg. Те се получават заради нарушено кръвообращение на органа. Състоянието налага незабавна лекарска помощ, тъй като може да доведе до трайни последици за пациента, а в някои случаи дори до фаталитет.

Според проведеното проучване, в което са използвани данни от INTERSTROKE International Case-Control Study, колкото повече са проблемите свързани с качеството на съня, толкова по-висок е рискът от поява на инсулт. В него са включени 45 000 души, които са преживяли такъв инцидент.

Близо 1800 от участниците в проучването са засегнати от най-често срещания вид - исхемичен инсулт, при който кръвен съсирек блокира притока на кръв в артерия, водеща до мозъка. Други 439 души страдат от хеморагичен инсулт, при който артерии или вени в мозъка руптурират, причинявайки кръвоизлив в мозъчната тъкан.

Участниците са съпоставени по възраст и пол с хора, без история за инсулт. В хода на проучването двете групи отговарят на въпроси относно качеството на съня.

Според получените резултати, хората, които спят средно по-малко от пет часа на нощ, имат три пъти по-висок риск от инсулт, в сравнение с тези, които спят препоръчителния минимум часове на нощ за възрастни - седем часа. От друга страна, над девет часа сън на нощ е свързан с двойно по-висок риск от инсулт.

В проучването са взети под внимание и други рискови фактори, които биха могли да повишат риска от инсулт, като депресия, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и липса на физическа активност. Въпреки това резултатите остават същите.

Получената информация показва, че сънната апнея повишава риска от инсулт трикратно. Това се дължи на нарушена способност на тялото да регулира метаболизма, кръвното налягане и възпалението, които са рискови фактори. Тези изменения могат да се наблюдават и при непълноценен сън, при който се наблюдава често събуждане през нощта.

Хъркането или пръхтенето, които могат да бъдат признаци на нелекувана сънна апнея, също са рисков фактор. При участниците, които хъркат, рискът от инсулт е 91% по-висок, докато при пръхтящите той е почти три пъти по-голям в сравнение с тези, които не го правят.

Дрямката над един час е друг рисков фактор, които води до повишаване на риска от инсулт с 88%. Въпреки това планираната дрямка под един час не се свързва с повишен риск.

Некачественият сън може да наруши нормалните нива на кръвното налягане и да допринесе за появата на хипертония, която е сериозен рисков фактор за инсулт, както и различни сърдечносъдови заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари