Кога хъркането е опасно и трябва да посетим лекар?

2
Хъркането може да е сигнал, че страдате от обструктивна сънна апнея, която носи риск за здравето и живота ви
Хъркането може да е сигнал, че страдате от обструктивна сънна апнея, която носи риск за здравето и живота ви

Хъркането може да е сигнал, че страдате от обструктивна сънна апнея, която носи риск за здравето и живота ви

Хъркането е доста често срещан проблем, който засяга предимно мъжете. Понякога то е епизодично, но доста често се появява всяка нощ. Нека разгледаме какво причинява хъркането, как да го предотвратим и кога си струва да се консултираме със специалист.

Хъркането представлява вибрация на меките тъкани в гърлото и устата. Когато се вдишва въздух, отпуснатите мускули започват да вибрират. Когато това се случи, се чуват звуци на хъркане, които могат да достигнат сила до 90 децибела, разказва Actualno.com.

Този проблем засяга много по-често мъжете, отколкото жените. Това явление се отразява негативно не само на хъркащия, но и на партньора. В първия случай сънят става повърхностен, а във втория заспиването се нарушава от звука на хъркането.

Какво допринася за хъркането?

Хъркането може да се появява епизодично, например по време на инфекция на горните дихателни пътища, или непрекъснато и да се повтаря всяка нощ. Причините включват: затлъстяване, изкривена носна преграда, хипертрофия на тонзилите, тютюнопушене, консумация на алкохол, носни полипи, инфекции на горните дихателни пътища, хроничен синузит.

Много хора се чудят дали хъркането трябва да се консултира с лекар. Ако се опасявате, че то е причинено например от анатомични дефекти или други състояния, си струва да се обърнете към специалист. Изследванията ще помогнат да се открие причината и да се избере подходящо лечение. Понякога решението е операция.

Знаете ли, че хъркат не само възрастните, но и децата. Доста често то се причинява от хрема и преминава заедно с нея. Възможно е обаче причината да е малко по-сериозно заболяване. Когато хъркането при детето не отминава и е непрекъснато, трябва да се направи консултация със специалист по УНГ.

Хъркане и обструктивна сънна апнея

Основните симптоми на обструктивната сънна апнея включват хъркане. Това се случва, когато дишането спира по време на сън за около 10 секунди. Появата на този вид разстройство носи риск за здравето и живота.

Нощните симптоми в допълнение към хъркането включват сухота в устата, събуждане, апнея и чувство на задух след събуждане. През деня, от друга страна, пациентът може да изпитва умора, раздразнителност, сънливост, проблеми с концентрацията и понижено либидо.

Ако разпознаете горепосочените симптоми, струва си да си запишете час за посещение при вашия лекар. Нелекуваната сънна апнея води, наред с други неща, до сърдечен удар, хипертония, инсулт, депресия и дори внезапна смърт.

Как може да се предотврати хъркането?

Хъркането може да се предотврати и самостоятелно, стига да не е свързано с някакви заболявания. Често тези силни шумове се появяват, когато спите по гръб. Тогава езикът пада и устата се отваря, а това засилва силното хъркане. Решението е да заспите настрани или по корем.

В борбата с хъркането е необходимо също така да се откажете от тютюнопушенето и алкохола. Освен това проблемът се влошава от сънотворни и успокоителни средства. Те също предизвикват отпускане на мускулите и следователно хъркане.

Хората с наднормено тегло, които страдат от хъркане, трябва да се съсредоточат върху отслабването чрез балансирана диета и физическа активност. В този случай виновник за силните звуци по време на сън е мастната тъкан, която притиска гърлото и дихателните пътища.

Осигуряването на подходящи условия в спалнята трябва да помогне за предотвратяване на хъркането. Става дума за старателно проветряване на помещението, но температурата също е важна. Смята се, че спим най-добре при температура 18 - 21 градуса.

Не може да се отрече, че комфортният сън се осигурява и от удобното легло и това, което е поставено на него. На пазара дори се появиха специални възглавници за хъркащи. Тяхната форма е проектирана така, че да поддържа дихателните пътища чисти и да минимизира риска от хъркане по време на сън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари