Неизвестен документ разкрива кога е първото честване на Левски в Русе

1
Проучвания разкриват, че първото идване на Левски в Русе е било в края на август 1867 г., след което още няколко пъти е бил в Русчук, включително и за среща с полските емигранти.
Проучвания разкриват, че първото идване на Левски в Русе е било в края на август 1867 г., след което още няколко пъти е бил в Русчук, включително и за среща с полските емигранти. Видео: Русе Медиа

Неизвестен документ от фонда на Държавен архив-Русе показва, че първото честване на Васил Левски в Русе се е състояло през 1902 г. в Доходното здание

То е било в рамките на „гимнастическа вечеринка“, на която са рецитирани възрожденски стихове и е пресъздадено обесването на Апостола на свободата. Откритието е на русенския историк и изследовател д-р Веселина Антонова, предаде Русе Медиа. 

По повод 149 години от обесването на Левски тази вечер от 17.30 часа в Доходното здание ще бъде представена книгата на Веселина Антонова „Неизвестни документи от живота на Левски“, ще бъдат показани и документи от Държавен архив-Русе, свързани с неизвестни досега факти. В срещата, която се организира от Дружеството на журналистите-Русе към СБЖ, ще участва и председателят на Фондация „Васил Левски“ проф. Пламен Павлов.

Преди събитието проф. Павлов сподели за новите открития, свързани с рождената година на Левски. Османски документи потвърждават, че през 1844 г. бащата на Васил Кунчев е имал син на 4 години, което означава, че Левски е роден не през 1837 г., а през 1840 г. Книгата на Веселина Антонова дава нов поглед към дейността му при изграждането на революционната организация, с конкретика за Дунавския вилает и хората, с които е контактувал. Става ясно, че той е бил човек от средната класа и е имал връзка с елитарен слой българи, което показва, че е време да се скъса с наивно-романтичните представи за Левски, каза проф.Павлов.

Веселина Антонова разказа, че проучванията сочат, че Левски е минал около 10-ина пъти през граничния пункт при Русе. Тя е изследвала дневниците за пътуване, които са съществували по време на Османската империя. В тях ежедневно се е записвало кой и къде пътува, а в Държавен архив-Русе има запазени три такива книги за периода 1867-1874 г. В тях тя е попаднала на името Васил Иванов, а проучванията ѝ постепенно я отвеждат до потвърждение, че става дума за Левски. Първото му идване в Русе е било в края на август 1867 г., след което още няколко пъти е бил в Русчук, включително и за среща с полските емигранти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари