Наследници на Христо Ботев издирват гроба му

0
От фондация „Христо Ботйов“ продължават издирването на гробното място на поета и революционер Христо Ботев
От фондация „Христо Ботйов“ продължават издирването на гробното място на поета и революционер Христо Ботев Снимка: БГНЕС

От фондация „Христо Ботйов“ продължават издирването на гробното място на поета и революционер Христо Ботев

Това съобщи във Варна нейният председател Боян Ботйов, който участва в Националната ученическа конференция „Завещаната ни свобода“, която се провежда в града, предаде БТА.

С колеги от различни институции опитваме да установим гробното място на Христо Ботев в местността Манастирски дол във Врачанския Балкан, но все още не могат да се дадат повече сведения, защото трябва да се намерят веществени доказателства, каза той. Засега проучванията са базирани на спомени на овчари, които са давали сведения на четата на Ботев и те са били записвани, каза още Ботйов и изрази надежда да се стигне до краен резултат. По думите му според данните, с които разполага историческата наука, е неоспоримо, че спрямо воеводата не е извършено предателство, а черкезин го е прострелял смъртоносно.

Фондацията съществува от 30 години, припомни Ботйов и съобщи, че сред настоящите ѝ дейности е превеждането на Ботевото творчество на различни езици. Преди пандемията от Ковид-19 е изработен българо-английски вариант, но сега всичко е по-трудно финансово, сподели той. Заради промените в държавното управление и политическата нестабилност, от фондацията смятат, че не е удачно да търсят в момента парична подкрепа, каза Ботйов и припомни, че отделни министерства са им оказвали помощ през годините.

Фондация „Христо Ботйов“ е за седма година партньор в организацията на Националната ученическа конференция и Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител” във Варна. Това е чудесна инициатива и тя трябва да продължи, смята председателят, защото ако учениците знаят миналото си и корените на рода си, ще бъдат по-мотивирани и по-силни в сложното време, в което живеем, когато децата имат нужда от стожери.

Според наблюденията му през годините учениците работят ентусиазирано и полагат много усилия да направят хубави разработки, есета, филми за участие в конференцията и конкурса. Той смята, че те се нуждаят от исторически теми, но подчерта, че не може само училището да поеме главната част в образованието и възпитанието, защото най-важна е ролята на семейството, където са устоите, и родителите имат важната задача да пазят ценностите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари