Кметът на Калофер покани хората на честването на годишнината от рождението на Христо Ботев

0
Организиран е митинг-поклонение пред мемориалния комплекс "Христо Ботев"
Организиран е митинг-поклонение пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" Снимка: Български паметници / Благой Анев

Организиран е митинг-поклонение пред мемориалния комплекс "Христо Ботев"

След "леденото мъжко хоро" днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11:30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера, съобщи bTV. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ - Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 година, когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.

Тези дни всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари