Населението на Китай намалява

0
Преди едно десетилетие Китай се увеличаваше с около 8 милиона души на година, но темпото вече е под половин милион
Преди едно десетилетие Китай се увеличаваше с около 8 милиона души на година, но темпото вече е под половин милион Снимка: ЕПА / БГНЕС

Преди едно десетилетие Китай се увеличаваше с около 8 милиона души на година, но темпото вече е под половин милион

Преди година и половина правителството на Китай въведе политика за поне по три деца в семейство. Пекин се опитва да повиши намаляващата раждаемост, но най-новите данни разкриват, че начинанието се е провалило, пише South China Morning Post, цитиран от Dir.bg.

Китайските двойки не желаят да имат три деца. Проучване на Академията за развитие на населението в Гуандун открива, че едва 9% от младите семейства са склонни да имат 3 или повече деца. Повече от 80% от анкетираните заявяват, че планират да имат само едно дете.

Китайските граждани приписват нежеланието си за повече деца на икономическата и финансова тежест по отглеждането им. Други фактори са липсата на време, енергия, и жилищно пространство. Работното претоварване пък е пречка за създаването на сериозни връзки.

"Желанието да имаш две деца е много разпространено в Китай, както и в много други страни като Япония и Южна Корея, но това е идеално обстоятелство, което повечето хора реалистично не могат да си позволят или постигнат", заявява Дзян Куанбао, професор по демография.

Много вероятно е броят на ражданията в Китай да продължи да намалява, допълва ученият.

Само 10,62 милиона бебета са родени в Пекин през 2021 г., което е значително по-малко от 12,02 милиона през 2020 г., показват данните на Националното статистическо бюро.

Китайската комунистическа партия (ККП) се бори да се справи с критично ниската раждаемост в страната. Тя е следствие от противоречивата политика от миналия век, ограничаваща раждаемостта и на практика позволяваща отглеждането само на едно дете.

В миналото, "Политиката 1 дете" налага огромни финансови тежести и данъци на гражданите, решили да имат повече от едно дете. Ограниченията в Китай вероятно са предотвратили над 500 милиона раждания между 1970 и 2015 г. Политиката за едно дете е официално премахната през 2016 г.

Преди едно десетилетие Китай се увеличаваше с около 8 милиона души на година, но темпото вече е под половин милион. Според учените това е рецепта за демографски колапс и икономическа катастрофа.

Общият коефициент на раждаемостта в Китай вече е едва 1.15. Далеч под 2.1, необходими за стабилно население.

Според различни изследвания населението на Китай може да падне до 750 милиона души през 2100 година. Най-лошите прогнози са за под 600 милиона жители.

Подобен срив в популацията означава загубени стотици милиони работни места и голям спад в икономическия потенциал на страната. От 2016 година насам Пекин разработва политики, които да увеличат раждаемостта. Целта им е населението да се запази малко над 1 милиард през 2100 година.

Ако най-лошите прогнози на ООН за популацията на Китай и най-добрите за населението на САЩ се сбъднат, то двете страни биха имали почти еднакъв брой жители в края на века.

Проблемите за Китай обаче не свършват до тук. Страната продължава да има изкривено съотношение между половете при раждането - 112 раждания на мъже на 100 раждания на жени към 2021 г.

Към 2021 г. Китай има огромен общ сексуален дисбаланс с около 30 милиона повече мъже, отколкото жени. Китай също има най-високите нива на аборти на 1000 жени на възраст от 15 до 49 години в света.

Пекин е уверен, че до средата на века ще се превърне в най-силната икономика на планетата. Ако Китай иска да запази този си статут, ще трябва да подобри демографското си състояние или да инвестира огромни усилия и средства в автоматизацията на труда си и смяната на експортния си икономически модел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари