Най-натоварените пътища в момента

0
Най натоварен е пътят от Гърция и в посока Банско
Най натоварен е пътят от Гърция и в посока Банско Видео: БГНЕС

Независимо от снега и от засиления трафик от прибиращи се след Коледните и Новогодишни празници отпускари, движението в цялата страна е интензивно, но проходимо при зимни условия.

Това отчете на брифинг в Агенция Пътна инфраструктура министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

По-интензивен е трафикът в западната част на страната, а в източната едва сега започва по-засилени снеговалеж, посочи и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Павлова съобщи, че за първи път ефективно се спират в определените за това часова ТИР-ове, като по този начин осигуряват по-безпроблемното движение на потока от пътуващи. Това е така заради въведения за първи път нов принцип в координацията на институциите, или създадените съвместни екипи между АПИ, МВР, Автомобилна администрация,твърди министърът. Има определени 50 паркинга, на които тези ТИР-ове спират има и места за отбиване, където се подреждат.

По републиканската мрежа в момента има почти 1000 ефективно работещи снегорини и 500, които правят обходи и могат да започнат работа при нужда. Павлова посочи, че към момента няма сигнали за бедстващи автомобили. Сигналите са над 200 но те касаят информация за снегонавявания или информация за проходимост на пътища, няма такива, които да са за бедстващи в колите си хора.

Има единствено два закъсали ТИР-а, но няма бедстващи леки автомобили. Павлова посочи, че се очаква интензивността на валежите да се увеличи и ще бъде върху цялата страна.

Инж. Лазар Лазаров напомни, че заради силния вятър е спряно двойното обърнато движение край Владая. Снегонавяванията са бутали знаците и е можело да се стигне до катастрофи, затова след 11.30 ч. то е спряно. Всички ленти за движение са изчистени.

В момента най-натоварени са пътищата от границата с Гърция и в посока Банско, както и трафикът на Симитли, където се събира пътят от Банско и Разлог. Инж. Лазаров посочи, че движението в момента е интензивно, но пътната обстановка е нормална при зимни условия. Той напомни, че е необходимо да се движат колите със зимни гуми, а по-големите и с вериги. Освен това призова шофьорите и да не бъдат изнервени от бавното движение по пътя, защото комбинацията от интензивен трафик с обилен снеговалеж създава условия за шофиране с по-ниска скорост. Такива участъци в момента са към сръбския Димитровград, към Видин, където има участък със свлачище. Проходите са почистени и проходими.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова отчете, че в момента има 240 полицейски патрула, които помагат за по-бързото придвижване на автомобилите из цялата страна. /БГНЕС

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари