Най-големият скандал за сексуално насилие в Щатите ужаси света

0
Почти 100 000 жертви на сексуално малтретиране, извършено в рамките на Бойскаутите на Америка
Почти 100 000 жертви на сексуално малтретиране, извършено в рамките на Бойскаутите на Америка Снимка: Unsplash

Почти 100 000 жертви на сексуално малтретиране, извършено в рамките на Бойскаутите на Америка (BSA), бяха заявени до понеделник вечерта, крайният срок за получаване на обезщетение от организацията, каза адвокат на жертвите пред Франс прес, цитиран от БГНЕС.

Към днешна дата са подадени 95 000 иска“, заяви адвокат Пол Мойсей пред Франс прес.

Това е най-големият скандал за сексуално насилие в САЩ“, каза Мойсей и добави, че скаутското движение отдавна предлага „перфектна чашка на Петри“ за педофилите: „момчетата полагат клетва за лоялност, те са далеч от родителите си, в пустошта".

Опустошени сме от броя на човешките животи, засегнати от злоупотреби в миналото при скаутстване, и сме трогнати от смелостта на тези, които са обявили случилото се", се казва в изявлението на скаутската организация. „Умишлено разработихме отворен, достъпен процес, за да достигнем до оцелелите и да им помогнем да направят съществена стъпка към получаване на обезщетение. Отговорът, който видяхме от оцелелите, беше изненадващ. Съжаляваме дълбоко", добавиха от BSA.

Групата, основана през 1910 г., има 2,2 милиона членове на възраст между 5 и 21 години.

Разтърсена от обвинения в сексуално насилие, BSA подаде молба за несъстоятелност през февруари в опит да блокира исковете за уреждане, за да не се стоварят директно върху организацията и вместо това ги насочи към компенсационен фонд. Групата, която се оценява на повече от 1 милиард долара, не е казала колко възнамерява да похарчи чрез този фонд.

Разкритията за неправомерно поведение в скаутските кръгове на САЩ привлякоха широко обществено внимание през 2012 г., когато „Лос Анджелис Таймс“ публикува вътрешни документи, описващи подробности за десетилетия на сексуално насилие. Бяха разкрити около 5000 „файлове за извращения“, идентифициращи приблизително толкова предполагаеми виновници сред ръководството на скаутите, включително инструктори на скаути и водачи.

Повечето инциденти никога не са били докладвани на властите и BSA се е заела да отстрани обвинените нарушители. Сега ще започнат преговори между жертвите, BSA и техните застрахователи за определяне на сумите, които трябва да бъдат платени.

BSA „ще трябва да продаде някои от своите имоти", каза Мойсей и добави, че това е „много сложен" процес, който може да продължи една или две години.

През 2010 г. Мойсей спечели 20 милиона долара за бивш бой скаут, насилван от водача си. От 2012 г. срещу BSA са заведени множество дела, особено след като няколко щати удължиха давността по твърдения за сексуално насилие над деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари