Надежда Йорданова: Предложението ми за отстраняване на главния прокурор не е война

0
"Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес", каза още Йорданова
"Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес", каза още Йорданова Видео: БНТ

Висшият съдебен съвет обсъжда днес проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. Правосъдният министър Надежда Йорданова даде изявление пред медиите преди началото на заседанието

"Фактът, че министърът на правосъдието упражнява конституционните си правомощия и внася предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание на тежки нарушения и оронване престижа на съдебната власт не е война, не е нападение. Това е правова държава и поставяне на въпроси, за които да се понесе отговорност", заяви Надежда Йорданова, цитирана от БНТ. 

Йорданова не е съгласна с твърдението на Иван Гешев, че единствената институция, която брани закона, е прокуратурата.

"Нека напомня че едно от лицата, заради които България е осъдена в Европейския съд за правата на човека, за нарушаване на човешки права и свободи, е именно г-н Гешев", бе категорична тя.

Очаквам правилата за отстраняване на главния прокурор да бъдат приети днес, каза още Йорданова. Отказа да коментира Бойко Рашков, заяви, че той трябва да бъде оценяван от премиера.

Вчера беше оповестена информация, че ВАП е сезирала главния инспекторат към Министерския съвет, че Министерството на правосъдието е препратило административна преписка по протест към ВКП не в тридневен срок, а с два дена закъснение, уточни тя.

"По същия този протест Административният съд се е произнесъл, че прокурорът няма правен интерес. Ще подобрим вътрешната организация в министерството, но това закъснение от 5 дена не застрашава по никакъв начин правата на гражданите", заяви Йорданова.

Преди началото на заседанието изявление направи и главният прокурор Иван Гешев. Той заяви, че не е бил разбран от правосъдния министър и Христо Иванов, когато ги е поканил на дебати за промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на спецсъдилищата и спецпракуратурата.

Отсъствието на правила за отстраняване на главния прокурор стана причина за отлагане на разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Съдебните кадровици този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, смятат конституционалисти. Длъжни са, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари