Над 800 000 турски граждани вече са гласували

0
Президентските и парламентарните избори в Турция ще се произведат на 14 май, но вотът в чужбина започна още на 27 април
Президентските и парламентарните избори в Турция ще се произведат на 14 май, но вотът в чужбина започна още на 27 април Снимка: DPA

Президентските и парламентарните избори в Турция ще се произведат на 14 май, но вотът в чужбина започна още на 27 април

Повече от 800 хиляди турски граждани вече са гласували на президентските и парламентарните избори, които ще се произведат на 14 май, но вотът започна още на 27 април в избирателните секции, открити в чужбина, съобщи „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА.

Избирателната активност в чужбина се смята за много висока, защото за същия период на предишните избори през 2018 г. са били гласували под 400 хиляди турци, живеещи зад граница.

Гласуването в секциите в чужбина ще продължи до 9 май в 156 секции в 73 страни, съобщи турската Висша избирателна комисия (ВИК).

Право на глас имат над 3,4 милиона турски граждани, живеещи в чужбина, от които около 277 хиляди ще гласуват за първи път.

След края на гласуването зад граница бюлетините ще бъдат откарани в Турция с три наети самолета.

В случай на втори тур на изборите гласуването в чужбина ще се проведе между 20 и 24 май. Освен това ВИК е поставила 4671 урни на 46 гранично-пропускателни пункта, където гласуването на втория кръг ще продължи до 17:00 ч. на 28 май.

Гласовете в чужбина може да се окажат решаващи, защото те биха могли да допринесат с около половин процентен пункт към резултата от президентските избори, коментира изданието.

Най-много потенциални гласоподаватели има в Германия, където живеят повече от 1,5 млн. турски граждани с право на глас. Следват Франция и Нидерландия съответно с 397 086 и 286 753 избиратели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари