Над 6000 недействителни бюлетини в Русе

0
Недействителните бюлетини костват 9 мандата за общински съветници
Недействителните бюлетини костват 9 мандата за общински съветници Снимка: БНТ

Недействителните бюлетини костват 9 мандата за общински съветници

Над 6000 са недействителните бюлетини на вота в Русе. На практика те костват 9 мандата за общински съветници в местния парламент.

40 000 русенци отидоха до урните да гласуват в неделя, 6057 души обаче са сгрешили, като не са отбелязвали квадрадчетата в бюлетините.

Последните пет години Силва Агопян не е пропускала участие в секционна избирателна комисия. За първи път обаче отчита толкова невалидни бюлетини.

"В бюлетината за общински съветник масово не е зачеркнато квадратчето с избор на съответната политическа партия, а е зачеркната само преференцията. Това прави бюлетината абсолютно невалидна. В нашата секция имаме 26 такива бюлетини, които трябваше да обявим за невалидни. Чувам за колеги, където има по 30 и по повече такъв тип невалидни бюлетини", каза Силва Агопян – председател на СИК – Русе, цитирана от БНТ.

Според Общинската избирателна комисия някои от бюлетините умишлено са били отбелязани по този начин.

"За мен тук има и определена воля така да пуснат. Не могат да са толкова много, които не знаят", заяви Милена Хинкова – председател на ОИК – Русе.

Грешка в протокола връща две от секциите в изходна позиция. Членовете на комисии започват да броят отначало. Така Общинската избирателна комисия открила, че в чувалите със сгрешени бюлетини имало и такива с отбелязана партия, но без преференция, но били отчетени като невалидни.

"Доста разнопосочно са ги оценявали, под недействителни бюлетини бяха сложили в купчината с недействителни бюлетини най-различни, и такива, които бяха действителни, поради което се наложи да ги преброят тук наново и да попълнят нов протокол. Тази година обучихме рекорден брой хора. От 1900 членове на секционни комисии, хиляда сто и не знам си колко дойдоха на обучението. Тези хора, които бяха объркали това, са били на обучение. Задавах им въпрос, защо, след като бяхме на обучение и сме говорили аз това, как решихте така. Няма отговор на въпроса", подчерта Милена Хинкова.

Оказва се, че на тези избори квотата за влизане в общинския съвет в Русе е паднала на 626 гласа. Преди четири години за един мандат са били необходими над 900 гласа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    22
    Indianec v BG
    КвадраТчетата (редакторът пак спи) може и да са отбелязани, но неправилно или по редица други причини една бюлетина да е невалидна ... Хау!
  • 1
    21
    До Васил
    Васе, едно е да не искаш Милков за кмет, друго е да гласуваш за слаб кандидат на ГЕРБ. Иванов е крайно неподготвен за поста - това стана видно от кампанията му. На кого не му е ясно, че Иванов ще е кукла на конци. Защо много други далеч по-подготвени кадри на ГЕРБ се отказаха от надпреварата? Мачът е свирен, Нунев отдавна управлява чрез Пенчо.
  • -2
    20
    Тц, русенецо,
    това противоречи на конституцията, всеки има право на глас и образователен ценз няма наложен! И кво правим тогава, умнокрасивите?!? Сменяйте и това в основния закон!
  • 8
    19
    Русенец
    В София невалидните бюлетини са най-малко в БГ - 4.88%. Във Врачанско няколко общини са с по 33% невалидни. Да махат хартиените бюлетини, при тях човек се скрива зад параван и снима бюлетината, после показва снимката и си взима парите от купувача на гласове. При машината няма къде да се скриеш или да снимаш екрана. Който не знае български да прочете какви инструкции му дава машината да си седи дома при Айшето.
  • -3
    18
    Русенецо,
    как ще чете неграмотният какво иска от него машината?!? Ти май почваш да търсиш от 9 дерета вода?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари