Над 4 тона пластмаса ежедневно стигат до Черно море по Дунав

0
Това прави 1,533 тона годишно, посочи румънската асоциация "Повече зеленина"
Това прави 1,533 тона годишно, посочи румънската асоциация "Повече зеленина"

Река Дунав "транспортира" ежедневно до Черно море над 4,2 тона пластмаса, което прави 1,533 тона годишно, посочи румънската асоциация "Повече зеленина", която представи днес програма за борба и превенция на замърсяването с пластмаса на водите на река Дунав, насочена към местните общности и власти в дунавските селища, съобщава информационният сайт Зиаре.

Програмата, наречена "С чисти води", включва дейности по почистване на бреговете на река Дунав в периода от 5 юни, когато се отбелязва Международният ден на околната среда, до 29 юни, когато е Денят на Дунав.

След това в периода юли - септември ще последва етап на идентифициране и прилагане на решения по превенция на замърсяването на водите на реката с пластмаса: развитие на инфраструктура за събиране и образователни, информационни и организационни дейности, насочени към всички възрасти.

Почистването на бреговете на Дунав ще бъде приложено на практика от доброволци и жители на румънските дунавски селища, като Тулча, Браила, Галац, Черна вода, Кълъраш, Гюргево, Турну Мъгуреле, Дробета-Турну Северин и други, в партньорство с местните власти и Окръжните училищни инспекторати.

Инициаторите на програмата планират сътрудничество с европейски и световни институции като Международната комисия за опазване на река Дунав и организациите на ООН за околната среда и водите в контекста на проучвания, които разкриват, че замърсяването с пластмаса на световния океан е един от най-сериозните екологични проблеми в световен план. Според някои оценки до 2050 г. е възможно във водите да има повече пластмаса отколкото риба.

В рамките на акциите на асоциация "Повече зеленина" доброволци събраха над 350 тона пластмаса от гори, речни корита и туристически трасета, припомня Зиаре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари