Над 100 двойки се женят на 18.08.2018-та в столицата

0
Трите осмици символизират парите
Трите осмици символизират парите

Повече от 100 двойки ще сключат брак в столицата днес, предава БНР.

Това е вторият бум на сватби през месеца, провокиран от специалната дата, която съчета три осмици. Подредбата на числата символизира материално благополучие.

Осмицата символизира парите и дава от всичко по много - както добро, така и лошо - обясни нумерологът Ели Маринова. Точната прогноза обаче зависи от личните числа на всеки човек, добави тя:

"Осмицата е силата, големите мащаби, всичко едро, голямо. Както един Еверест, който е огромен, който се вижда от целия свят и е за пример, бих попитала младежите - как се изкачва Еверест? Тук се изисква много отговорност, овладяност, самоконтрол, подреждане на приоритети". 

Според астролозите съботата не е подходяща за бракосъчетания, защото това е денят на Сатурн, на който не е препоръчително да се провеждат шумни тържества..

Петя Иванова и Георги Банов са сред младоженците, които избират 18.08. за началото на своя съвместен живот. Вярват, че семейното щастие не зависи от датата, а от взаимоотношенията между двамата съпрузи.

"Ако вие се грижите за вашите отношения, общувате и се грижите за вашата любов, така както се грижите за децата си, то тя ще цъфти, тя ще просъществува".

Тържествената церемония символизира съхраняването на живота и продължаването на рода, като в наши дни тя често е съчетание между сватбените традиции, спазвани преди 50 години, и съвременните обичаи.

През юни 26-годишната Никол Костова каза заветното "Да" на своя дългогодишен приятел Григор, като тяхната сватбата е силно повлияна от традициите, популярни на Запад. В деня преди големия ден приятелките на булката ѝ организират моминско парти - чакат я пред дома ѝ с лимузина и шампанско. Вместо в ресторант, сватбеното тържество се е провело на открито сред природата.

"Нашата сватба беше в хубава, бяла шатра с бели воали, с много цветя като наблегнахме на по-нежните, пролетни цветове. Беше изнесен ритуал в градина, с много зеленина, а и бяхме заложили на красива гледка", обясни Никол, чиято подготовка за сватбата й отнема около половин година.

"Първо беше роклята, която купих ноември месец, а нещо, за което трябва да се действа рано - това е да се запази фотограф, видео и добър диджей. После започват приготовления за поканите, както и трябва да решиш кой да ти е кум и кума, а също и да прецениш цветово каква да бъде сватбата, включително покривки, салфетки. Всички тези неща изискват мислене и време", добави Костова.

Така въпреки нововъведенията в сватбените обичаи, прилагани от новото поколение младоженци, Никол и Григор запазват и част от традициите, характерни за родните церемонии. Нова мода сред младоженците е да посещават уроци, които ги подготвят за първия сватбен танц.

Хореографите Бистра Якимова и Наце Сапунджиев разказват, че една от двойките, с които са работили, ги е посещавала цели 7 месеца. Сватбеният ден винаги е бил съпроводен от танци, музика и наздравици.

Василка, която е родом от село Извор, Радомирско, става снаха в Драгоман преди 50 години. Тя се омъжва на 27 декември 1968-ма година. Подготовката за сватбата отнема месец. От церемонията си спомня вълнението и емоциите, но и минусовите температури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари