НА ЖИВО: Ще затегнат ли мерките срещу Ковид в страната

1
Нито се паникьосани, нито сме в хаос, заяви здравният министър
Нито се паникьосани, нито сме в хаос, заяви здравният министър Видео: NOVA

Кацаров: Подготвя се възможност за лечение на ковид болни с моноклонална терапия

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър дават брифинг относно актуалната ситуация с COVID-19 у нас.

Виждам, че доста хора са се напрегнали и се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията, съобщи в началото на брифинга здравният министър, предава БНТ.

Няма място нито за хаос, нито за паника. Системата е добре организирана и добре подготвена, категоричен е Кацаров.

"Полагаме огромни усилия, много активно работим да осигурим преди края на този месец едно допълнително лечение за тежкоболни от ковид с моноклонални тела. Има възможност това да стане, в момента се подготвя цялата необходима документация", обясни д-р Кацаров.

Здравният министър коментира и ваксинирането с трета доза, като обясни, че препоръката е такава да се поставя на всички със завършен ваксинационен курс, но това е преценка на всеки лекар и няма нужда да се издава заповед от министъра.

Няма никакви административни пречки, изпратили сме това становище на всички РЗИ-та в страната, обясни д-р Кацаров.

Ситуацията е напрегната, не е лесна, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос, подчерта отново министърът.

Към момента в страната са разкрити общо 7268 за ковид пациенти, от тях 760 са интензивни. 5646 е броят на заетити легла, от тях 485 са интензивни, обясни зам.-министър Златанов.

В София ситуацията е следната - 1569 разкрити легла, от тях 231 за интензивно лечение. Към момента заети са 1236, от тях за интензивно лечение са 212. 333 легла са свободни, уточни зам.-министърът.

Има 100 разкрити ковид зони, така че на национално ниво сме в плана, подчерта Златанов.

До момента имаше две големи пандемични вълни - в началото заболеваемостта беше много малка заболеваемостта, повишаването започна през октомври миналата година, обясни проф. Кожухарова.

От началото на месец август започна повишаване на заболеваемостта с по-полегат ход, допълни тя.

Проф. Кожухарова обясни какво е било нивото на заболеваемост при предишните вълни на пандемията и как то се е отразило на смъртността. 7920 души е общият брой на починалите при първата вълна, 8459 са при втората.

Както се вижда от данните, общата смъртност сега е с една трета по-малко, което може би се дължи и на това, че все пак сред населението има 20%, които са ваксинирани, допълни министър Кацаров.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова представи сравнителен анализ на заболеваемостта у нас спрямо други страни.

В съседна Сърбия към момента заболелите са в пъти повече, в сравнение с България. С други страни, показателите са сходни, например с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска. В Албания заболеваемостта е малко по-ниска. По отношение на Гърция, ситуацията е подобна на тази с Албания. В Румъния заболеваемостта е в пъти по-висока.

От секвенирането на 100% в момента излиза делта варианта, но се следят и неговите 38 подварианти, допълни проф. Христова. Към момента този вариант е залял света заради своята трансмисивност, допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари