Защо не поискаме всички да се ваксинираме?

1
Мълчание, хаос и обвинения
Мълчание, хаос и обвинения Снимка: Reuters

Елисавета Белобрадова сподели  мнение за ваксините, протестите и мерките

Днес има протест пред Министерството на здравеопазването.

Защо ли? Защото България е на дъното в Европа по ваксинация. Каквото и друго да ви кажат, то е заобикаляне на слона в стаята.

Няма достатъчно ваксинирани хора, за да поддържаме ниско ниво на хоспитализация, да сме спокойни за учителите, да държим ресторанти и заведения отворени и да няма в нито един момент предвидена възможност за затваряне на училищата.

Защото в Европа е така. Никой не смята да затваря училища, има ред, бизнесите ще работят, поредната вълна ще отмине и толкова.

В тази връзка Министерството на здравеопазването не прави нищо освен да пуска ужасяващи картинки във фейсбук. Не въвежда мерки срещу разпространение на заразата, а здравеопазването сякаш се управлява от господин Алибегов.

Имаме напълно абдикирал министър на здравеопазването.

Но не е той единственият проблем.

По света общественици, организации, държавни служители и обикновени хора обединяват усилия в това да повдигнат нивото на ваксинация, че да се свърши с този проблем и да продължаваме живота напред, тук всички мълчат.

Не само Министерството на здравеопазването. Всички борци за права на браншовите сектори, неправителствени организации в защита на слабите и децата. Синдикати.

Мълчание, хаос и обвинения

В Испания 50 процента от младежите от 12 до 18 години са ваксинирани напълно и доброволно. Учителите са почти сто процента ваксинирани доброволно. Населението - около 75 процента.

Защото хората обичат семействата и близките си, грижат се за тях, имат доверие в здравната система и държавата въобще, а държавата се грижи целенасочено за тях.

Тук всички връзки се разпадат.

Пиша писма до Министъра на здравеопазването, парламентарни въпроси, ходя по срещи в Министерството на образованието, където са се нагърбили с нелеката и самотна задача да организират учебна година насред пандемия.

Организиране на тестове за учители, за ученици (по желание са, не се стряскайте!)

Вчера на срещата ми с избиратели в Младост почти всички бяха изнервени майки, които не знаят какво ще правят, как ще се справят в следващия месец.

Едни искат пълно отваряне на всичко и докато болниците не се пръснат по шевовете, други - да затворим всичко. Трети - да емигрират.

Защо не поискаме всички да се ваксинираме?

Защото пандемия наистина има и хора наистина умират. Болниците наистина се пълнят и това няма да спре, докато не се ваксинираме.

Колко години ни трябват, за да забележим единственият изход, да го назовем и да станем част от решението?

И няма да спра да го казвам: Ваксините спасяват живот. Спасяват икономиката,

образованието, здравната система, здравето на лекарите, на учителите. Спасяват психиката на децата, които не искат да са затворници вкъщи.

Ваксините спасяват работния процес и въобще нормалния живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари