МВР - Русе разясни въпросите с престоя на украинските граждани у нас

0
Всички, подслонили бежанци, трябва да уведомят писмено дирекция „Миграция“- МВР или ОДМВР – Русе в срок до три дни
Всички, подслонили бежанци, трябва да уведомят писмено дирекция „Миграция“- МВР или ОДМВР – Русе в срок до три дни Снимка: БТА/АР

Всички, подслонили бежанци, трябва да уведомят писмено дирекция „Миграция“- МВР или ОДМВР – Русе в срок до три дни 

Предвид възникналите въпроси по отношение на пристигащите в страната и в частност на територията на ОДМВР – Русе граждани на Украйна, от полицията уведомяват за следното:

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в Република България и право на пребиваване 90 дни в рамките на всеки 6-месечен период от влизането им в страната. Срокът по може да бъде продължен по причини от хуманитарен характер или при извънредни обстоятелства. Редът е определен в ППЗЧРБ.

Заявление за продължаване на пребиваването се подава лично от чужденеца в група „Миграция“ при ОДМВР – Русе, преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от Интернет страницата на дирекция „Миграция“- МВР или ОДМВР – Русе (образец Приложение № 2 към чл.11, ал.3 от ППЗЧРБ).

Съгласно чл.28, ал.3 от Закона за чужденците в Република България всички физически и юридически лица / освен хотели, хосписи и др. регистрирани по Закона за туризма /, които предоставят подслон на чужденци, включително и на украински граждани, следва в тридневен срок от предоставяне на подслона да уведомят писмено, група „Миграция“ – Русе или съответното РУ на МВР по местоживеене, като попълнят адресна карта и представят паспорта на чужденеца / присъствието на чужденеца не е задължително /.

В частност при предоставяне на подслон на чужденци от съответната община, следва в тридневен срок да бъдат изпращани списъци на настанените включващи, имената им изписани на латиница, дата на раждане, гражданство, номер и серия на документа за самоличност, както и точен адрес на настаняване, както и БУЛСТАТ на домакина.

Условията и редът за предоставяне на закрила на чужденци на територията на Република България, както и техните права и задължения, са определени в Закона за убежището и бежанците. Съгласно разпоредбите на този закон, гражданите на Украйна, които желаят да получат международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), могат да подадат молба в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) или пред друг български държавен орган, който я препраща към ДАБ при МС.

Регистрационно-приемателните центрове (РПЦ) на ДАБ при МС са следните:

  • РПЦ гр.София с адрес: гр.София, кв.Овча купел 2, ул. „Монтевидео“ № 21А
  • РПЦ с.Баня с адрес: с.Баня, общ.Нова Загора, район „Минерални бани“ № 17
  • РПЦ-Харманли с адрес: гр.Харманли, ж.к. „Дружба“ № 23

Допълнителна информация може да бъде получена на място в центровете, на е-mail: [email protected] или на телефони: +359 876 388 427 или +359 876 388 437.

Съгласно указанията на ДАБ при МС, публикувани на официалната страница на агенцията http://aref.government.bg, молбата следва да бъде в писмена форма и да съдържа личните данни на лицето, конкретното искане към Република България и координати за обратна връзка с чужденеца.

Подробна информация за гражданите на Украйна е публикувана и на страницата на Министерски съвет: Единен информационен портал: www.gov.bg/bg/ukraine

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари