Евростат: България е предоставила закрила на над 168 000 украинци

0
Към края на септември броят на украинските бежанци се е увеличил във всички страни от ЕС, с изключение на Дания
Към края на септември броят на украинските бежанци се е увеличил във всички страни от ЕС, с изключение на Дания Снимка: ЕПА / БГНЕС / архив

Към края на септември броят на украинските бежанци се е увеличил във всички страни от ЕС, с изключение на Дания

България е предоставила международна закрила на 168 300 украинци от началото на руското нахлуване в Украйна и последвалата война. Това показват данни на статистическата служба на ЕС Евростат.

Общо в ЕС закрила са получили 4,2 милиона украинци. Данните показват, че само Германия (1,21 млн.), Полша (960 620) и Чехия (364 450) са предоставили закрила на повече украинци, сравнено с нашата страна.

Към края на септември броят на украинските бежанци се е увеличил във всички страни от ЕС, с изключение на Дания. Най-голямо абсолютно увеличение се наблюдава в Германия ( с 1,7%), Чехия (с 1,8%) и Нидерландия (три на сто), се посочва в съобщението на Евростат.

През септември Европейският съвет удължи временната закрила за бежанците от Украйна до март 2025 година. ЕС временно предостави на украинците правото на достъп до пазара на труда, до здравеопазване, образование и настаняване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари