МВнР: Работим по случая със загиналото българско семейство в Германия

0
Причината за смъртта на четиримата българи е тежък пожар
Причината за смъртта на четиримата българи е тежък пожар Снимка: Х

Причината за смъртта на четиримата българи е тежък пожар

Министерството на външните работи (МВнР) на Република България работи по случая с тежкия пожар в германския град Солинген на 25 март 2024 г., при който загинаха четирима български граждани, а други трима пострадаха, още от постъпването на първоначалната информация за тежкия инцидент. Това информират на сайта си от МВнР във връзка с публикации в медии и социални приложения относно пожара.

Генералното консулство на България във Франкфурт, посолството на страната ни в Берлин, както и почетният консул на България в провинция Северен Рейн-Вестфалия Вернер Йостмайер са в постоянен контакт с местните власти още от първите дни след трагичното събитие с цел изясняване самоличността на жертвите и обстоятелствата, довели до тяхната смърт. Въпросът за необходимостта от бързо разследване на причините за пожара беше поставен и от посланика на България в Берлин Григор Порожанов в рамките на двустранна среща във Федералното министерство на вътрешните работи на Германия. Изразена е готовност за съдействие и по линия на полицейското сътрудничество, посочват от МВнР.

След отправено официално запитване от страна на Генералното консулство на България във Франкфурт до компетентните местни власти, на 27 март 2024 г. беше получена информация от кметството на гр. Солинген, в която се посочва, че прокуратурата разследва тежък пожар, при който са загинали четирима граждани, като вероятно се касае за умишлен палеж. Поради засиления обществен интерес, разследващият прокурор по случая г-н Хериберт Калуне-Гебхард обяви публично същия ден, че на този етап няма данни престъплението да се дължи на ксенофобски подбуди.

Българската дипломатическа мисия в Берлин беше официално уведомена за самоличността на жертвите на 4 април 2024 г., когато бяха получени издадените от местните власти актове за смърт. Загиналите български граждани са четирима, сред които и две малолетни деца. С помощта на криминалната полиция на град Солинген бяха установени и останалите пострадали при пожара български граждани – младо семейство с едно дете, като дипломатическото ни представителство е в постоянен контакт с болничното заведение, в което те се лекуват, съобщават от МВнР.

Очаква се следващата седмица да бъде разрешено тримата пострадали граждани да бъдат посетени от българския консул с цел оказване на необходимото съдействие и подкрепа. До този момент от близките на загиналите или на пострадалите български граждани не е постъпвало искане за съдействие към българските дипломатически мисии в Германия, информират от МВнР.

Умишлен палеж е причината за пожара, при който загинаха четирима български граждани от турски произход от едно семейство в град Золинген, Германия, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк на 27 март. По информация на ДПА пожарът е възникнал на стълбището на старата сграда. Огънят се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. "коминен ефект". На стълбището е имало "ясни следи от запалителна течност". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на "умишлен палеж".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари