Мустафа Карадайъ: Наесен нашите деца ще имат учебници по турски език!

0
ДПС ще организира отпечатването на учебници по турски език
ДПС ще организира отпечатването на учебници по турски език

„ДПС ще организира отпечатването на учебници по турски език. И наесен ще ги раздадем на нашите деца, в нашите училища. Заявявам го тук от Пристое”,.

Това обяви от трибуната на традиционния възпоменателен митинг на майските събития от 1989 г. в село Пристое председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той посочи като причина за реакцията на партията невключването на учебниците в постановление на Министерски съвет. Тъй като срещата с министъра на образованието по проблема не дала никакъв резултат, ръководството на партията взема нещата в свои ръце.

Новината от лидера беше посрещната с одобрение от многобройната аудитория на стадиона – депутати, активисти на ДПС и на младежките структури от цяла Североизточна България, кметове и общински съветници. Както и представители на мюсюлманското изповедание. Карадайъ не скри възмущението си, че днес „в Делиормана и Добруджа наши хора са подвеждани от хубави приказки с цел да се вземе гласът им“. Лидерът визира директно партия ГЕРБ.

Хората се хващат. Така с гласа им даваме власт, отчете Карадайъ.

Той съобщи и за изопачен и неверен прочит на майските събития преди 30 години, когато оттук тръгнаха мирните протести в защита на човешките права и имена. Примерът – зам.-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев твърдял, че пострадалите участници в протестите „се самонаранявали”.

„Нашата мъка от онези грозни времена не я превърнахме в омраза. Точно обратно – нашата мъка я превърнахме в мир, демокрация, толерантност, заедност. И ще продължим така”, заяви Карадайъ и посочи, че Европа има нужда от ДПС, като пазител на мира и сигурността в държавата.

Той обясни пред аудиторията, че водаческото му място в листата на ДПС не е случайно. А знаково, че тези избори са изключително важни. А Европа или ще избере пътя на национализма, ксенофобията и омразата към различните, или ще избере пътя на заедността и толерантността.

„Тези хора не са жертви, а герои. Няма как всеки един от нас да не е изпълнен с емоциите, с мъката, с изживяната трагедия. С потъпканото достойнство. Тук, пред този паметник трябва да кажем „ние помним Западните Родопи и изолираните райони, където живеят турци” каза Карадайъ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари