Мухите буквално изчезнаха от София

0
Отровната храна и мръсния въздух прогониха досадните насекоми
Отровната храна и мръсния въздух прогониха досадните насекоми

Nай-досадните насекоми, вечно налитащи на пълчища върху храната и напитките ни, буквално са изчезнали от София. За разлика от други години, когато още през май върху всеки сандвич или чаша бира на открито кацва поне по една муха, сега столичани спокойно похапват и пийват навън, без жужащите гадинки да кръжат като побеснели около чиниите и чашите.

Факт е, че лакомите насекоми наистина са намалели и причината за това не са препаратите, с които общинарите всяка градина пръскат срещу кърлежи, комари и мухи. И други години навсякъде се пръска обилно, но ужасната напаст успява да оцелее и налита и в кръчмите, и в домовете.

Биолози отдавна предвиждаха, че е възможно мухите да оредяват заради мръсния въздух, който от година на година става все по-вреден за всяка жива твар. Мнозина от тях обаче допускат, че нахалните насекоми не се размножават толкова бързо, защото храната ни е бъкана с отрови, която мори и тях. Натъпканите с Е-та, оцветители, консерванти и десетки химикали продукти явно не са добра храна за мухите и те измират, допускат специалистите. Те са убедени, че комбинацията между мръсен въздух и „пластмасова храна" може да прогони гадинките завинаги, които иначе се размножават буквално със скоростта на светлината.

То им стига да кацнат върху сандвич с развалена кайма, или кетчуп, за да паднат по гръб, шегуват се медиците. Лекарите обаче са изключително доволни, че вечната напаст, която къса нервите на всички, е намаляла.

Медиците обясниха, че мухите постоянно сменят източника ски на храна и така редовно пренасят бацилите на десетки видове чревни инфекции, включително дизентерия. Ако мухите наистина са намалели сериозно и спрат да налитат на пълчища, където и да сме, през юли и август при всички случаи ще има и по-малко болни от чревни инфекции, убедени са те.

Летовниците пък ще бъдат щастливи, че където и да поседнат, ще си пият бирата и кафето без по чашите им да се приземяват летящите черни гадинки. Търговците пък не са особено доволни от този факт, защото няма кой да купува препаратите срещу досадните насекоми, както и всевъзможните модели мухобойки, които заливат евтините магазинчета.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари