"Може би има намерение". Какво знаем за новата партия на Цветан Цветанов

0
Партията може да се сдобие със свой народен представител още преди следващите избори - и това да е бившият областен председател на ГЕРБ в Плевен
Партията може да се сдобие със свой народен представител още преди следващите избори - и това да е бившият областен председател на ГЕРБ в Плевен Снимка: © Цветелина Белутова / Капитал

Дясна формация, която хем да обира “опозиционен вот”, хем да може да си партнира с ГЕРБ, ако намери подобна възможност.

Такава партия ще се опита да създаде тази есен бившият заместник на Бойко БорисовЦветан Цветанов. За намеренията му свидетелстват пред Свободна Европа близки негови съмишленици.

Очакванията са скоро бившият зам.-председател на управляващата от 2009 г. насам ГЕРБ да напусне партията, на която сега е редови член. Новата формация най-вероятно ще се зароди от неправителствената организация, която Цветанов създаде преди година – Евроатлантически център за сигурност (ЕАЦС). Към нея трябва да се присъединяват напуснали активисти на ГЕРБ.

Според източници, с които Свободна Европа разговаря, партията може да се сдобие със свой народен представител още преди следващите избори - и това да е бившият областен председател на ГЕРБ в Плевен.

Ориентацията на новата партия ще бъде "дясна", а езикът - опозиционен. Но не прекалено, за да може тази нова партия да бъде и потенциален партньор на ГЕРБ.

Кой се очаква да влезе в партията

Част от хората в Евроатлантическия център за сигурност вероятно ще бъдат учредители на новата партия.

Сред тях са експертът по международна сигурност и геополитика проф. Румен Кънчев, енергийният експерт Христо Казанджиев и ген. Съби Събев от сдружението "Атлантически съвет на България", който беше кандидат за вицепрезидент на Трайчо Трайков от името на разпадналия се Реформаторски блок на изборите за президент през 2016 г.

Ден след като имената им бяха споменати в публикация на “Капитал” като бъдещи съпартийци на Цветанов, Атлантическият съвет на България сподели статията на страницата си във Фейсбук, а в коментар поясниха, че ген. Съби Събев вече е напуснал организацията.

Потърсен от Свободна Европа, Събев заяви, че от началото на февруари тази година вече не е в организацията. “За партитя да се говори обаче е рано. Първо, не е сигурно, че ще има партия. И второ не съм получавал покана, за да се съглася”, каза той.

“Може би има намерение да се сформира партия около Цветан Цветанов, доста публични коментари има в тази посока, но не мога да потвърдя, че ще съм част от нея. Струва ми се доста рано да се говори за това. Новите политически субекти ще станат ясни есента. Преди това, пак ви казвам, е рано”, отговори ген. Събев.

Това той го може”

Темата за нов политически проект на Цветанов стана актуална след като той напусна ръководството на ГЕРБ. Това се случи преди година след скандала, станал известен като “Апартаментгейт”.

Самият Цветанов не отрича възможността да създаде собствена партия, но и досега не е потвърдил това еднозначно. В продължение на 14 месеца прокуратурата го проверяваше заради придобития луксозен апартамент на по-ниска от пазарната цена. След като стана известно, че прокуратурата няма претенции към Цветанов, лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов съобщи, че доскорошният му заместник вероятно ще създаде собствен политически проект.

Борисов каза, че съжалява, че е отстранил заместника си миналата година. Премиерът добави, че Цветанов “най-вероятно ще си направи свой политически проект, защото е обиден".

"Така че му пожелавам успех, той това го може”, допълни Борисов.

Самият Цветанов отговаря уклончиво на директни въпроси по темата. В началото на март в интервю за БНР той заяви, че очакването на много хора е да има такъв проект. По неофициална информация на Свободна Европа, обявяването на новата партия е трябвало да се случи през април или май, но въвеждането на извънредното положение заради коронавируса, е забавило организацията. Затова и новата амбиция на Цветанов е партията да бъде обявена в началото на есента.​

Роенето на ГЕРБ

Напускането на отделни членове и цели организации в управляващата партия започна през май. Тогава около 50 членове на ГЕРБ във Видин напуснаха. Бившият кмет на Видин Огнян Ценков, ГЕРБ, заяви, че за него би било чест да участва в евентуален нов политически проект на бившия втори в партията Цветан Цветанов.

Скоро след това стана известно и разделението в редиците на партията в Плевен. Председателят на общинската структура Петя Василева и още осем партийци са изпратили писмо до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу областния координатор Мирослав Петров.

Според тях Петров взима решения "на тъмно, след консултации с представителите на БСП и ВМРО в града". Плевенската структура на ГЕРБ беше сред тези, в които имаше промени между изборите за Европейски парламент през май 2019 г. и местните избори през октомври същата година. Това се случи веднага след като Цветанов напусна ръководството. Тогава Петров стана областен координатор в Плевен и зае мястото на депутата Владислав Николов. Преди това премиерът Борисов се беше заканил да "чисти до корен".

Има очакване към формацията на Цветанов да се присъединят и част от функционерите на ГЕРБ в Русе и Благоевград. И в двата областни града управщяващите загубиха кметските избори миналата година. Преди вота в Русе Борисов наложи нов областен председател на партията и издигна нов кандидат за кмет, различен от предишния Румен Стоилов, приеман за един от близките до Цветанов. Това доведе до разцепление на местната организация. В Благоевград смятанят за близък до Цветанов бивш кмет Атанас Камбитов загуби от кандидат, подкрепен от БСП. Камбитов се оттегли от партийните постове.

А ти ме питаш за рецепление, Коньдо и еди какво си”

Близките до Цветанов в ГЕРБ, които запазиха партийните си постове, засега по-скоро демонстрират лоялност към Борисов. Изключение може да се окаже депутатът от Плевен Владислав Николов.

Споменаването му стана повод премиерът Бойко Борисов да демонстрира раздразнение преди седмица, когато репортери в Плевен го попитаха за ситуацията в ГЕРБ. На въпрос за станалото публично разцепление във Видин и Плевен, той се обърна към журналистката с думите: “Госпожо златна, кой те кара да питаш тия глупости”. И продължи: “Ние ви правиме тунели и мостове, каквито не сте виждали досега, а ти ме питаш за разцепление, Кондьо и за еди какво си”.

Кондьо в случая е депутатът и бивш областен координатор на ГЕРБ в Плевен Владислав Николов. Той е известен в групата на ГЕРБ с този прякор. За него колегите му твърдят, че “засега е единственият, който ще последва Цветанов”.

В ГЕРБ даже правят паралел между Владислав Николов и Лъчезар Иванов, който се обяви за първия депутат на партията през 2007 г., когато беше народен представител от НДСВ, а ГЕРБ все още се създаваше.

Свободна Европа няколко пъти опита да се свърже с Владислав Николов по телефона. В началото той не отговаряше на повикванията, а впоследствие започна да затваря телефона.

Името на неправителствената организация, която Цвеанов създаде, показва и с каква насоченост ще бъде новата партия - евро-атлантическа. Ето защо различни анализатори, включително пред Свободна Европа, прогнозират негови опити за сътрудничество с десния сектор.

Как се стигна дотук

До отстраняването на заместник-председателя на ГЕРБ се стигна след разследване на Свободна Европа, от което стана ясно, че Цветанов е прибавил към активите си мезонет в столичния квартал “Изток”, при стойност на сделката на квадратен метър в пъти по-ниска от пазарната цена. Бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ е разменил новопридобития имот за два негови стари апартамента, които в същия ден са станали собственост на бивш негов подчинен – IT специалист към партия ГЕРБ, който по-късно е назначен в държавното "Ръководство въздушно движение".

Година преди сделката с апартаментите управляващата партия пък променя Закона за устройство на територията по начин, който позволява доизграждането на спрения по онова време небостъргач в квартал “Лозенец” - „Златен век“. Небостъргачът се строи от фирма “Артекс”, от която Цветанов придобива луксозния имот с личен асансьор, вписан в нотариалния акт.

Действията на бившият заместник-председател на ГЕРБ бяха проверявани от прокуратурата. В края на месец май стана известно, че проверката за начина, по който Цветанов се е сдобил с лускозното си жилище, е прекратена.

През цялата година, в която по темата нямаше движение от страна на държавното обвинение, близки до Цветанов обясняваха неофициално, че “в момента, в който името му бъде изчистено” и прокуратурата се откаже от обвиненията към него – той ще развие стратегията си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари