Мощно земетресението премести остров Лефкада с 36 см.

0
Островът се е преместил с 36 сантиметра на юг
Островът се е преместил с 36 сантиметра на юг

Както става ясно от измерванията, извършени от изследователи в Националната обсерватория в Атина, след катастрофалното земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер островът се е преместил с 36 сантиметра на юг, което е доста впечатляващо в сравнение с обичайните данни.

Това съобщава grreporter.info, цитирани от Труд.

Едновременно с това сателитни снимки показват, че освен хоризонталното изместване на някои места в Лефкада земната кора е претърпяла вертикални деформации, достигащи 20 сантиметра, докато съответните „потъвания” в Атина след земетресението в Парнита през 1999 не надхвърлят 9 сантиметра.

«Анализът на данните, събрани от GPS станцията на Института по геодинамика в Понти, на остров Лефкада, там, където скала уби жена, показва, че е налице изместване на сушата с 36 сантиметра към остров Кефалоня. Става въпрос за голямо изместване, което изненада дори нас, учените», обяснява пред вестник „Етнос” сеизмологът и директор изследвания в Института по геодинамика Атанасиос Ганас, който се занимава с въпроса.

Показателен за енергията, освободена при последното земетресение на острова, е и анализът на сателитните данни Sentinel-1 на Европейската космическа агенция, извършен от Центъра за върхови постижения BEYOND към Националната обсерватория в Атина.

"Сателитните снимки ни показаха сериозно потъване от порядъка на доста сантиметри в западна Лефкада, достигащо на определени места над 20 сантиметра. Подобно потъване е установено и в северната част на Кефалоня. Данните ще бъдат подложени на допълнителен анализ за още по-точни резултати", уверява Харис Кондоес, директор изследвания в Института по астрономия, астрофизика, космически приложения и телескопия в обсерваторията.

"Почвената деформация в Кефалоня се изчислява на 7 сантиметра", добавя на свой ред Янис Папуцис, научен сътрудник в атинската обсерватория. «Имайте предвид, че в Атина през 1999 година вертикалната деформация достигна 8-9 сантиметра, а при земетресенията в Непал през пролетта на 2015 – почти един метър. Това, разбира се, не зависи само от силата на земетресението, но и от механизма на неговото пораждане. При всички случаи, знанието за деформациите, получаващи се в резултат на земетресения, обогатяват нашите познания и помагат да разберем по-добре това явление».

Трябва да се отбележи, че след земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер от вторник, 17 ноември, до късно вчера бяха регистрирани около 1 000 вторични труса, от които едва 135 са анализирани от Института по геодинамика в Атина поради липса на персонал. Анализите показват, че вторичната земетръсна активност се развива нормално и се ограничава на остров Левкада от село Цукаладес на юг, и в северната част на остров Кефалоня.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари