Монтюпе след три години в Русе ще има 1000 служители

1
Интервю на Константин Николов с Микаел Бризон
Интервю на Константин Николов с Микаел Бризон

Само за осем години дейност русенският завод на френската Montupet успя да достигне приходи от 190 млн. лв. В компанията, която произвежда алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия, вече работят над 800 души. Предприятието доставя на гиганти като Audi, BMW, Ford, Renault и Volvo, а преди две години разшири производството си, като неотдавна подписа и нов договор с Daimler. Групата продължава да расте, а според индустриалният директор за Франция и България Микаел Бризон персоналът ще достигне 1000 души до 2018 г.

Микаел Бризон има диплома за инженер от университета ENSAM и магистърска степен по бизнес администрация. Има над 20-годишен опит в сектора за автомобилни компоненти, като преди България е работил в Ирландия, Великобритания, Франция, Северна Америка и др. В Русе е от 2008 г., а в момента е индустриален директор за Франция и България на Montupet.

Интервюто на Константин Николов с Микаел Бризон е препечатано от „Капитал“.

Как се развива бизнесът ви в Русе и какви са плановете ви за тази година?

Стратегията ни се развива по план. През 2013 г. инвестирахме в нова сграда от 10 000 кв.м. Така увеличихме с 30% производствените си площи. През 2014 г. инсталирахме оборудване и увеличавахме производството си. Вече изработваме два нови продукта за наши клиенти - един за Volvo и един за Renault. Заменихме и едно действащо производство за наш клиент. Вече 50% от новите мощности са заети. През тази година започваме и ново производство за двигател за Daimler. Той ще излезе на пазара през 2016 г. Така с тази поръчка ще запълним 75% от капацитета на новото хале. За пръв път Montupet работи с Daimler.

Заради тази поръчка ли се наложи разширяването на завода през 2013 г.?

Не, тогава още не знаехме, че ще получим тази поръчка. За българския завод е голямо признание, че ще доставяме за Daimler от тук.

Колко души работят в момента за Montupet?

В момента са малко над 800, като до края на тази година броят им ще достигне 850 души.

Имате ли проблеми с намирането на работна ръка?

Не е лесно, но все пак за седем години успяхме да наберем над 800 служители. По груби сметки наемаме между 80 и 100 души всяка година.

Колко голям ще бъде екипът ви при пълен капацитет на завода?

Около хиляда служители, като тогава ще произвеждаме по 2 млн. части на година. Очакваме това да стане около 2018-2019 г.

Какви са инвестициите ви в оборудване през тази година?

През 2015 г. инвестираме около 10 млн. евро и още 7 млн. евро през миналата година. Така общите ни инвестиции досега в България достигат 120 млн. евро.

Резултатите ви за тази година показват голям растеж. На какво се дължи?

Ако съм честен, растежът ни е дори по-динамичен, отколкото очаквахме. Ръстът на приходите за 2014 г. беше 25%, а за 2015 г. очакваме повишение от още 15-20%. Макар отвън да изглежда лесно, че постоянно растем и увеличаваме производството си, уверявам ви, че не е така. Не е лесно да обучаваме по сто души на година. Постигаме го, защото компанията ни има дългосрочни планове за България и разполага с много добър екип.

Имате ли планове да доставяте на нови клиенти?

Както казах, пред запълване сме на 75% от капацитета на новото производство. Имаме идеи за нови проекти, но все още нищо не е сигурно. До 2018 г. заводът ще заработи на пълна мощност. Основната трудност пред нас е да не растем прекалено бързо, а да успеем да обучим персонала. В България работим за производители от премиум сегмента като Audi, BMW, а сега и Daimler и е нужно време, за да може целият екип да покрие изискванията.

Какви са обученията в Montupet?

Разширихме цялата програма на обучения на служителите ни. Сътрудничим си с Техническия университет в Русе, както и с ХТМУ в София. Целта ни е да предложим на студентите възможността за практика в завода ни в Русе.

Преди няколко години компанията ви имаше план за строеж на други завод около България. Имате ли все още подобни проекти?

Първо трябва да достигнем пълния капацитет на завода в Русе. Произвеждаме и заводско оборудване в Испания, но искаме да преместим тази технологична дейност по-близо до българското ни предприятие. Но за момента няма нищо сигурно.

Как виждате развитието на сектора за автомобилни компоненти и въобще индустриалното производство в България?

По мои наблюдения индустриалното производство в България като цяло няма добър имидж. Причината е, че хората си спомнят неефективните и замърсяващи промишлени заводи отпреди 50 години, чието развитие спря отдавна. Така че работата ни донякъде е да го представим като привлекателен сектор и да покажем, че всичко се е променило. Вече става дума за чисто и ефективно производство, което развива добри специалисти и дава работа на хиляди. Например заводът ни в Русе е най-модерният в групата ни и използва роботи и друго високотехнологично оборудване в производството. Така че голямата задача пред мениджърите в индустрията е да покажат, че промишлеността се развива добре. По мое мнение индустрията ще е в жизненоважна за икономическото бъдеще на България.

Смятате ли, че производството на автомобилни компоненти е най-динамичното в машиностроителния сектор?

Да, наистина е така. Много международни компании от сектора дойдоха и продължават да идват тук. Не всички от тях носят добавена стойност. Докато при "Монтюпе" става въпрос и за високотехнологични инвестиции, както и инвестиции в хора.

Мнозина българи считат, че България трябва да привлече голям автомобилен производител, за да е успешна в сектора. Вие смятате ли, че това е нужно?

Не смятам. Такъв автомобилен завод ще е голям - става въпрос за около 5000 души персонал. Не виждам такава възможност в който и да е район в България. Такъв завод ще "убие" и обезкърви всички доставчици там. Смятам, че шансът е в развитието на малки и средни предприятия за автомобилни компоненти от по 300 - 500 служители.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари