Монголският посланик е на посещение в Русе

0

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговият заместник г-н Валентин Колев се срещнаха с монголска делегация, начело с Н.Пр. г-н Дашжмамц Батсайхан, посланик на Монголия в Република България. На срещата присъства и д-р Пламен Милков.

По време на срещата бяха обсъдени възможности за осъществяване на по-тесни връзки между регионите от Монголия и област Русе. Н.Пр. Батсайхан сподели, че множество монголски студенти избират да се обучават в български университети. Сред приоритетните за тях специалности са тези в сферата на земеделието, храните, културата и свързаните с добивната промишленост. В тази връзка предстои среща между чуждестранната делегация и ръководството на Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Посланикът спомена, че има и подписана програма между България и Монголия за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието за периода 2017-2021 г.

Що се касае до търговските взаимоотношения, Н.Пр. Батсайхан акцентира, че се очаква нарастване на туристическия поток от монголски туристи по родното черноморие и ски-курорти, като за целта се разработват разнообразни туристически пакети.

Акцент в срещата беше предложението от страна на монголския посланик към областния управител на област Русе за сключване на меморандум за сътрудничество между регион (аймак) Баянхонгор и област Русе. Целта е насърчаване на съвместната работа между бизнеса и институциите от двата региона. Подписването на меморандума ще е уникално събитие за страната, тъй като област Русе ще е първата, която е побратимена с регион от Монголия.

От своя страна г-н Григоров и г-н Колев посочиха, че област Русе се отличава с много добре развита транспортна инфраструктура, което е предпоставка за осъществяването на повече инвестиции в региона.

В края на срещата Н. Пр. Батсайхан изрази своите отлични впечатления от Русенския регион, който и е известен по света като едно от най-красивите места в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари